Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Вплив куріння на організм людини

Куріння тютюну - це друга за значимістю причина в структурі світової смертності. Щорічно від 3,5 до 5,4 мільйона людей вмирає від хвороб, викликаних постійним курінням. У розвинених країнах тривалість життя курців в середньому на 11-13 років менше, ніж тривалість життя некурящих людей.

У 2012-му році британський журнал «The Lancet» провів дослідження 1,3 мільйона жінок, що палять в усьому світі, результати були приголомшливими: термін життя жінок, що палять зменшується як мінімум на 10 років. Незважаючи на все це, кількість людей, що палять постійно збільшується. Якщо така тенденція збережеться до 2030-го року, то щорічно від куріння буде вмирати по мінімуму 10 мільйонів людей.

Статистичні дані свідчать, що на даний момент в світі постійно курить близько 650 мільйонів людей, кожен другий з них помре через хворобу, спровокованої курінням.

Вплив куріння на легені

Легені - це орган, який в найбільшій мірі страждає від куріння.

Тютюновий дим пошкоджує легеневий епітелій, а це викликає:

  1. ранковий кашель курця;
  2. хронічні бронхіти;
  3. хронічні обструктивні захворювання легенів;
  4. емфізему легенів;
  5. рак легенів.

До речі, вас може зацікавити сайт "контроль табакокурения в Украине", на якому ви можете дізнатися корисну та актуальну інформацію про те, який наразі стан контролю за тютюнопалінням в Україні.

Імовірність виникнення емфіземи і хронічних бронхітів у курців в десять разів вище, ніж у некурящих людей. Від раку легенів гине більше чоловіків, ніж жінок, це обумовлено тим, що абсолютно у всіх країнах світу кількість курців-чоловіків більше. Серед ракових захворювань жінок, рак легенів, заподіяну курінням, є найбільш поширеною онкологічною хворобою, перевищуючи смертністю і частотою виникнення навіть рак грудей.

До шістдесятих років минулого століття переважна більшість жіночих онкологічних захворювань в США припадало на рак грудей і рак шлунка. На початку шістдесятих куріння стало популярним, і жінки стали активно курити, і в 1965-му році був зафіксований різкий стрибок виникнення раку легенів у жінок. Спочатку 80-х кількість жінок, хворих на рак легенів, стало в два рази більшим, ніж жінок, які страждають від раку грудей і раку шлунка разом узятих. На даний момент часу не тільки в США, але і у всьому світі, рак легенів (заподіяний саме курінням) є найбільш поширеним онкологічним захворюванням.

Статистика хронічних обструктивних хвороб легенів (ХОЗЛ) ще більш плачевна. Від 80% до 90% людей, які хворіють на ХОЗЛ, є курцями. Обструкція дихальних шляхів у курців розвивається набагато швидше, ніж у звичайних людей, часто супроводжуючись сильними задишка і хворобливими відчуттями в легенях. Сигаретний дим є сильнодіючою канцерогеном, він не тільки знищує легеневий протипухлинний імунітет, але і отруює клітини, роблячи їх злоякісними.

Дуже негативно впливають на легені такі канцерогени як: радон; полоній; бензпірен; нітрозамін. Всі перераховані вище елементи входять до складу сигаретного диму. За статистикою, рак легенів розвивається у 17,2% чоловіків-курців і у 11,6% жінок, що палять. Для порівняння: серед некурящих людей рак легенів розвивається тільки в 1,3% чоловіків і 1,4% жінок.

Курці набагато частіше хворіють на туберкульоз. Якщо людина щодня викурює по 20 сигарет, то ймовірність виникнення активного туберкульозу стає в чотири рази вище, ніж у некурящих людей. Куріння негативно позначається абсолютно на всіх органах людської дихальної системи і сприяє розвитку різних хвороб, в тому числі невиліковних.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь