Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Площа Петрушевича у Львові стане більш сучасною, красивою та зручною

Площа Петрушевича у Львові є не тільки важливим транспортним вузлом, а й своєрідним зеленим острівцем, так як серед щільної міської забудови тут знайшлося місце зеленому парку, в якому відпочиває молодь, гуляють матусі з діточками і закохані пари, місцеві жителі вигулюють своїх домашніх улюбленців. Ось тільки краєвиди, що відкриваються звідси, іноді псують загальні враження. Наприклад, прямо навпроти скверу - за адресою пл. Петрушевича, 5 - розташовуються різношерсті торгові ряди. Праворуч від них знаходиться маленька стоянка, можливостей якої явно недостатньо, щоб водії не ставили свої автівки на тротуарах і газонах скверу.

Цю ситуацію має виправити рішення мерії про знесення торгових рядів та надання дозволу компанії Шведа Володимира Володимировича на будівництво невеликого торгово-офісного центру. Також вже найближчим часом місто почне шукати інвестора, який побудує під наявною наземною стоянкою перший у місті Лева підземний паркінг, який напевно розвантажить транспортні артерії та дозволить львів'янам дихати на повні груди чистим повітрям в сквері на площі Петрушевича.

Про ці дві заплановані зміни ми поговоримо докладніше.

Комфортний та сучасний торгово-офісний центр

23 лютого 2018 року виконавчий комітет місцевої ради Львова «дав добро» на будівництво невеликої сучасної будівлі за адресою площа Петрушевича, будинок 5. Були затверджені умови і обмеження для зведення торгово-офісного центру на місці, де зараз знаходяться переважно одноповерхові торгові приміщення. Дозвіл на будівництво отримало товариство з обмеженою відповідальністю «Діброва», серед власників якого фігурує Володимир Швед - львівський бізнесмен.

Тих, хто вже передбачає появу на цьому місці величезного хмарочоса, який буде вибиватися із загальної архітектури мікрорайону, ми відразу заспокоїмо. По-перше, висота будівлі обмежиться 18 метрами (буде всього 4 поверху, тобто не більше, ніж у розташованих поблизу будівель). По-друге, обіцяють сучасний дизайн торгово-офісного центру. Так, за словами головного львівського архітектора, фасад новобудови буде нагадувати Центр Шептицького, відкритий восени 2017 року на території студентського містечка Українського католицького університету. По-третє, об'єкт обов’язково виглядатиме набагато привабливіше, ніж сумнівні з естетичної точки зору торгові приміщення та малі архітектурні форми, що знаходяться тут зараз.

Крім того, з одного боку зі скверу буде приємно дивитися на сучасний офісний центр, а з іншого - з вікон новобудови можна буде побачити зелень і природний пейзаж.

Завдання забудовника (ТзОВ «Діброва», що належить львівському бізнесмену Шведу Володимиру Володимировичу) полягає в тому, щоб на обмеженій площі (менше ніж 0,027 гектар при щільності забудови у 90%) звести в дійсності акуратний та функціональний об'єкт, сумарною площею близько 1000 квадратних метрів. Поки що є лише комп'ютерна візуалізація, але для розуміння підсумкового зовнішнього виду, який очікується, можна орієнтуватися на недавно відкритий Центр Шептицького. Відзначимо, що він об’єктивно виглядає дуже сучасно, ефектно і привабливо.

Перший львівський підземний паркінг

Ще одним важливим оновленням на площі Петрушевича повинен стати підземний паркінг, який ймовірно стане першим подібним об'єктом у Львові. Його будівництво львівська влада також вже схвалила, а тепер місто знаходиться на стадії пошуку інвесторів. Ще в кінці 2017 року був затверджений детальний план територій. Відповідно до нього, дворівневий паркінг на 300 паркомісць буде розташовуватися безпосередньо під наземною стоянкою, а також територіями скверу.

Якщо раніше архітектори Львову думали про будівництво додаткової дороги через сквер, то в остаточній версії плану від неї вирішено відмовитися, максимально зберігши наявні зелені насадження і поточний вид місцевості.

Паркінг за цією адресою в дійсності дуже доречний. З одного боку це можливість знизити негативний вплив на екологію, адже концентрація вихлопних газів в приземних шарах атмосфери обов’язково скоротиться. З іншого - після будівництва не буде необхідності шукати додаткові місця для зупинки і стоянки автомобільного транспорту. Зараз же багато водіїв вимушено зупиняють свої автівки на тротуарах і газонах скверу. А ще паркінг потрібен місцевим жителям, адже поруч знаходиться спортивний комплекс, навчальні заклади, різні комерційні об'єкти. Центр Львова також недалеко, а поява стоянки може скоротити транспортні потоки у напрямку до центральних районів міста по Зеленій вулиці.

Голосів на користь паркінгу додає і те, що незабаром поблизу з'явиться торгово-офісний центр, про яких йшлося вище. І, як результат, від подібних змін у виграші будуть усі, впевнений Володимир Швед. По-перше, парк залишається недоторканим. По-друге, зникнуть далеко не самі естетичні торгові приміщення, а замість них буде зведений сучасний центр. По-третє, нарешті вирішиться питання нестачі місць для паркування на площі Петрушевича.

Потрібно лише дочекатися реалізації проектів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


3 thoughts on “Площа Петрушевича у Львові стане більш сучасною, красивою та зручною

  1. Ar Lv

    Площадь Петрушевича и сейчас красивая да и удобная. Хотя правильно делают, что решили сделать ее более удобно, пора идти в ногу со временем и сделать подземный паркинг, лично я приветствую такие решения.

  2. Виктор

    Підземний паркінг давно пора було запровадити у Львові. Проблем з парковками багато, але вони не вирішуються. Підземний паркінг заощадить багато вільного місця, яке можна буде використати під забудову, або парки. А площа Петрушевича сама по собі дуже гарна. Мабуть найкраще місце у всьому Львові де можна приємно відпочити від повсякденної суєти.

Залишити відповідь