Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Пончик: цікаві факти

Слово «пончик» походить від польського «pączek» - круглий солодкий смажений пиріжок. У поляків пончик як кулінарний виріб вперше згадується ще за часів царювання короля Августа III Грубого (1696 - 1763 рр). Але насправді цей вид випічки з'явився значно раніше: кулі з дріжджового тіста пекли ще в 16 сторіччі в північно-німецьких землях.

Існує байка про винахід берлінського пончика (у цього виду випічки внутрішнього отвору немає): у 1756 р якийсь кулінар з Берліна мріяв служити в артилерії Фрідріха Великого, але на військовому терені гідно проявити себе не зміг. Правда, через деякий час йому вдалося отримати посаду польового пекаря. Змішавши дві свої пристрасті - артилерійську справу і випічку - пекар придумав смажені круглі «гарматні ядра» з дріжджового тіста, приготовані на відкритому вогні в маслі.

Цей вид випічки став неймовірно популярний в Берліні і з часом отримав назву «берлінські пончики»; незабаром в оригінальний рецепт придумали додавати конфітюр, що додало розмах загального зачарування смаженими солодкими булочками.

Незважаючи на те, що пончики в тому чи іншому вигляді з'являлися в кухнях різних країн, національною стравою вони стали саме в Америці. Історики стверджують, що перша згадка пончиків в американській кулінарній книзі датується серединою XIX століття. З тих пір пончик впевнено прокладав собі шлях по Сполученим Штатам, поки не став одним із символів країни. Замовити пончики донатс з доставкою можна за посиланням.

Розвитку культу пончиків багато в чому посприяв американський підприємець Вернон Рудольф. 13 липня 1937 Рудольф став продавати пончики Krispy Kreme в невеликому продовольчому магазині в місті Вінстон-Сейлем, штат Північна Кароліна. Аромат солодкої випічки розносився по всій вулиці, завдяки чому невелике починання Рудольфа стало неймовірно популярним серед місцевих жителів. Незабаром під брендом Krispy Kreme виросла ціла мережа кав'ярень, якими управляли сім'ї. До 1950-х років Вернон Рудольф зрозумів, що необхідно розширювати виробництво: він запустив фабрику по виробництву високоякісної сухої суміші для випічки пончиків, а потім і обладнання для їх виробництва. У 1997 році пончики Krispy Kreme були офіційно визнані одним із символів США.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь