Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Корисне харчування для жінок під час критичних днів

Оскільки під час менструації жіночий організм проходить багато чого, жінкам у цей період необхідно харчуватися корисними продуктами. Відомий професор медицини доктор Алмаз Шарман розповів, на які саме продукти варто звернути увагу жінкам у цей період.

Які поживні речовини найбільше потрібні жінкам під час менструації?

Насамперед, це антиоксидантати, залізо та клітковина. Крім них, важливо отримати такі ключові поживні елементи, як вітамін D, омега-3-жирні кислоти. Іншими словами, включити в раціон лососеві, лляне насіння та лісові горіхи, щоб природним чином зменшити запалення.

Джерела заліза

Можна почати з підвищення рівня заліза протягом тижня або до початку менструального циклу. Це важливо, щоб забезпечити здорові показники крові. Щоб заліза в організмі вистачало, потрібно з'їдати помірну кількість нежирного червоного м'яса і більше зелених листових овочів - від шпинату до брокколі.

А як бути жінкам-вегетаріанкам?

Якщо ви вегетаріанка або віддаєте перевагу бобовим, то для вас хороша новина: у сочевиці та бобах багато заліза. Проте відомо, деякі бобові посилюють запалення, тому їх потрібно приготувати правильно: наприклад, за допомогою скороварки, щоб отримати всю користь бобів, не посилюючи запалення.

Всі ці продукти дуже потрібні, щоб запобігти втраті заліза під час менструацій. Детальніше - на сайті Nature365.

Джерела антиоксидантів

Щоб під час менструації заповнити втрату важливих антиоксидантів, краще запастися ягодами, такими як чорниця, ожина, полуниця, малина та вишня. Це відмінні джерела антиоксидантів, які допомагають боротися з токсичними вільними радикалами, пов'язаними з такими захворюваннями, як діабет та рак.

Джерела клітковини

Багато жінок відчувають дискомфорт і навіть серйозні спазми під час менструації. З погляду науки та медицини чи є якісь лайфхаки у таких ситуаціях?

Певною мірою неприємні відчуття при менструації пов'язані з підвищенням рівня естрогену в організмі. Видаляти його з організму допомагає харчова клітковина. Її багато в цілісних зернах, бобових, горіхах, фруктах та овочах. Овочі ж сімейства хрестоцвітих (наприклад, броколі, цвітна капуста, брюссельська капуста, мангольд і китайська капуста) не тільки добрі джерела клітковини, вони ще багаті на антиоксиданти і зменшують запалення.

Овочі, такі як морква та солодка картопля, також є хорошими джерелами клітковини. Якщо вам хочеться фруктів, вибирайте продукти з низьким глікемічним індексом – ягоди (вишню, наприклад), грейпфрути, груші, зелені яблука. Цільнозернові та бобові, такі як квасоля, горох і сочевиця, як говорилося вище, теж є добрими джерелами клітковини. Але бажано зернові та бобові вживати в їжу в помірних кількостях, тому що деякі з них можуть посилити запалення в організмі.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.