Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чи буде продовжена допомога переселенцям до кінця війни?

Починаючи з 1 березня 2024 року, більшість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) можуть перестати отримувати виплати на проживання. Однак у Раді було внесено законопроєкт №10382 від 9 лютого 2024 року, який пропонує подовжити ці виплати до закінчення воєнного стану та до моменту інтеграції переселенців у нові громади. Це означає, що допомога буде надаватися до того часу, поки людина не освоїться на новому місці, особливо, якщо вона не ма власного житла, майна або стабільних доходів на підконтрольній території України.

За словами народного депутата Максима Ткаченка, лише половина всіх зареєстрованих ВПО, що складає приблизно 2,6 мільйона осіб, отримує щомісячну допомогу на проживання (3000 гривень для осіб з інвалідністю та дітей і 2000 гривень для інших). Якщо законопроєкт буде прийнятий, то 80% цих людей і надалі будуть отримувати допомогу.

Одночасно, законопроєкт встановлює умови для відмови або призупинення грошової допомоги, включаючи:

  1. Повернення ВПО додому, на тимчасово окуповану територію або до зони бойових дій.
  2. Виїзд за кордон без достатніх причин.
  3. Наявність житла, яке відповідає встановленим вимогам (13,65 квадратних метрів на одну особу або не менше 25 квадратних метрів на сім'ю).

Також допомога не надаватиметься тим, хто вже отримував державну допомогу за програмами "єОселя" або "єВідновлення", а також особам, які мають місячний дохід на рівні понад 14200 гривень на особу, або придбали майно, що перевищує встановлений ліміт.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.