Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чому авіаквитки туди-назад можуть коштувати дешевше, ніж в один кінець?

Ти, можливо, помічав (-а), що злітати по якомусь маршруту туди і назад часто виходить дешевше, ніж в один кінець. На перший погляд це здається надзвичайно нелогічним, але у авіакомпаній є кілька вагомих мотивів будувати свою цінову політику саме так. Розбираємося, що до чого.

1. Авіакомпанія хоче упевнитися, що пасажир не піде до конкурентів

Перша причина лежить на поверхні: авіакомпанії встановлюють вигідні ціни на перельоти туди-назад, щоб не втратити пасажира, який може спокуситися на більш привабливу пропозицію конкурентів і полетіти додому іншою авіалінією. Таким чином, ціна квитка в один кінець невблаганно зростає, що допомагає убезпечити перевізників від потенційних витрат.

2. Більше платить той, хто може платити більше

Туристи, які відправляються на канікули, як правило, знають, коли повернуться додому і вважають за краще шукати квитки «чим дешевше, тим краще». А ось one way tickets зазвичай вибирають ті, хто подорожує не за своїм бажанням, а, наприклад, по роботі. Бізнес-мандрівники цінують швидше можливість полетіти в зручний час, ніж низьку вартість перельоту. До того ж часто за відрядження платять з корпоративних гаманців, так навіщо ж авіакомпаніям брати менше з тих, хто в змозі заплатити більше?

3. Перевезення в один кінець ускладнюють компаніям планування

Авіакомпанії воліють продавати більше квитків туди-назад, тому що це дозволяє планувати і складати розклад заздалегідь. Високі ціни на переліт в один кінець дозволяють перевізникам коригувати розклад без втрати грошей, незалежно від того, чи придбає пасажир зворотний квиток. На популярному сервісі TripMyDream можна купити авиабилеты Киев – Франкфурт, чи на безліч інших напрямків, обравши авіакомпанію, яка вам буде більш до вподоби, та зручний час подорожі.

 

Чи можна купити квиток туди-назад, але не скористатись другим рейсом?

Не думай, що ти самий (-а) хитрий (-а)! Авіакомпанії давно помітили, що мандрівники вдаються до подібних хитрощів, і ця схема суперечить правилам більшості перевізників. Пам'ятай, що, купуючи квиток, ти укладаєш договір з авіакомпанією і автоматично погоджуєшся правил не порушувати.

Наприклад, умови Lufhansa свідчать, що пасажир зобов'язаний відшкодувати різницю в ціні, якщо не скористався одним з придбаних квитків. British Airways аналогічно вимагають повідомляти про зміну планів заздалегідь і загрожують відмовою в посадці, якщо пасажир не доплатить необхідну суму. Польський перевізник LOT теж наполягає на обов'язковому дотриманні послідовності перельотів по квитку, а American Airlines прямим текстом заявляє, що будь-які маніпуляції з бронюванням з метою відрізати квиток дешевше будуть каратися за всією суворістю.

Тому пропускати зворотний рейс або збігати під час стикування, намагаючись зловити вигідніші тарифи, не варто. Навіть якщо в перший раз тобі пощастить, а знавці з інтернету заявляють, що «сто раз так робили» - пам'ятай про можливі наслідки. Також май на увазі, що, якщо ти придбав (-ла) квиток туди-назад, але чомусь пропустив (-а) перший рейс не попередивши компанію, твій зворотний квиток автоматично анулюється.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь