Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати зорову трубу для своїх цілей?

Зорову трубу іноді називають невеликим телескопом. По суті справи, так воно і є, тому що збільшення від 15 до 100 крат цілком достатньо для того, щоб спостерігати за віддаленими об'єктами. Яку вибрати зорову трубу?

Перш за все, необхідно визначитися з метою. Розрізняють труби, призначені для стрільби, а також моделі, які використовують на полюванні або в цілях спостереження за тваринами, людьми і цікавими архітектурними спорудами. Дитячі моделі легкі й компактні, вони ідеально підходять в якості корисного подарунка.

Основні параметри вибору

Світлосила зорової труби та якість її зображення безпосередньо залежать від діаметра об'єктива. Чим він більший, тим чіткішою виходить картинка. Якщо ви хочете спостерігати за об'єктами тільки вдень, вибирайте більш компактну модель, але для спостережень в сутінках і погану погоду краще купувати трубу з більш «солідним» діаметром об'єктива.

Найпопулярніше збільшення, яким володіє зрительная труба - від 20 до 60 крат. Іноді в продажу можна зустріти прилади зі стократним збільшенням.

Також воно буває фіксованим і змінним. Якщо ви плануєте спостерігати за об'єктами, які постійно пересуваються (наприклад, в умовах туристичної поїздки або полювання), вибирайте модель, що має широке поле зору. Або ж зупиніть свій вибір на біноклі, або придбайте монокуляр в магазине Ибис за привабливою ціною.

Вихідна зіниця - один з найважливіших параметрів. Головне, щоб її діаметр становив не менше 1 мм і чим більше, тим краще. Якщо вихідне вічко у труби маленьке, воно буде давати зображення поганої якості. Коли ви спостерігаєте за об'єктами вдень, оптимальний діаметр вихідної зіниці становить від 2 до 3 мм. При обмеженому освітленні цей параметр повинен перевищувати 5 мм, інакше розглядати об'єкти в сутінках буде проблематично.

Незалежно від того, з якою метою ви вибираєте трубу, віддавайте перевагу високій якості оптики зі спеціальними прояснюючим покриттями. Завдяки покриттям на лінзах зображення виходить природним, без спотворень колірної гами, а передача кольору стає вищою у багато разів.

Найкращими традиційно вважаються лінзи, які виготовлені з ED-скла. Вони коректують всі колірні спотворення і передача кольору у них на висоті.

Якщо ви ставите питанням, як вибрати зорову трубу для фото- та відеозйомки, кращий варіант скла для лінз - ED або HD.

Крім того, для фотографування і відеозйомки можна використовувати оптичний адаптер. Якщо ж мова йде про спостереження в умовах високої вологості, снігу або туману, вибирайте трубу, корпус якої наповнений азотом.

Дитячі зорові труби, безумовно, не призначені для серйозних спостережень, тому всі моделі легкі, компактні і не відрізняються високою кратністю.

Якщо зорова труба потрібна для стрільби...

Вибір зорової труби для стрільби визначають кілька чинників. Для стрільців важливо, дивлячись в окуляр, максимально віддаляти зіницю, тому що процес стрільби виключає наближення ока до окуляра. Допустимий параметр віддалення в даному випадку - 15 мм. Багато стрільців вибирають зорові труби з великою відстанню. Для зручності, стрільці віддають перевагу трубам, окуляр яких знаходиться під кутом 45 ° до осі приладу.

Дане розташування окуляра також зменшує розмір інструменту і робить його більш компактним. Для стрілка обов'язковий і штатив. Як правило, настільний штатив, який йде в комплекті, цілком підходить для цих цілей!



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь