Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Про поняття сертифікації

Сертифікат відповідності митного союзу ТР ТЗ являє собою один з механізмів контролю за якістю продукції, що транспортується між державами. Це документ, оформлений на захищеному бланку з зазначенням серії, номера та терміну дії. На папері ставлять підписи керівник органу сертифікації і експерт.

У документі обов'язково вказують найменування товару, його характеристики, відзначають, якого саме регламенту відповідає дана продукція.

Оформленню сертифіката передує протокол випробувань. Його номер, дату, дані про установу, що виконує перевірку, також вносять в документ.

Хто займається процедурою

Папір оформляє виробник, в деяких ситуаціях процедура лягає на плечі імпортера. Якщо торгова компанія планує ввезення продукції на територію МС, їй потрібно виконати наступні дії:

  1. визначити приналежність товару за класифікацією ТН ЗЕД;
  2. перевірити, чи входить продукція в єдиний перелік товарів, які підлягають сертифікації;
  3. оформити документ, який засвідчує відповідність продукції техрегламенту або діючим ГОСТам;
  4. отримати сертифікат, який видає центр сертификации.

Документ необхідний не тільки для пред'явлення співробітнику митної служби: завдяки йому імпортер може отримати пільгові умови для транспортування вантажу і преференції в продажу.

Сертифікат відповідності - документ, що засвідчує відповідність сертифікованої продукції або послуги вимогам щодо якості та безпеки. Такі вимоги можуть міститися в технічних регламентах, положеннях стандартів, склепіннях правил або умов договорів. Відповідно, різні види сертифікатів можуть мати силу як на території однієї країни (Росії), об'єднання країн (Митний союз, Європа), так і відразу декількох країн (міжнародні стандарти).

Даний підтверджуючий документ видається на підставі висновку про успішне проходження процедури сертифікації. Для отримання такого висновку в переважній більшості випадків необхідний протокол про проведення всіх необхідних за законом випробувань. Склад і характер випробувань сильно залежить від сертифікується.

Слід зауважити, що сертифікат відповідності може бути як обов'язковим, так і добровільним. У першому випадку продаж продукції без нього незаконна і переслідується по всій строгості закону. Добровільна ж сертифікація надає додаткові переваги продавця або виробника - наприклад, можливість виходу на міжнародні ринки збуту, право участі в тендерах і держзакупівлях, засіб отримання преференцій і так далі.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь