Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як лікують рак печінки

Хірургічна операція - найефективніший метод лікування раку печінки. Це захворювання дуже важке, від моменту його виявлення до смерті пацієнта може пройти лише кілька місяців. Але прогноз значно краще, якщо пацієнта оперують. Після резекції печінки п'ятирічне виживання пацієнтів досягає 60-80%.

Кому проводять операції

Не всі пацієнти є кандидатами на радикальні операції при раку печінки - більше інформації - на сайті www.uamt.com.ua/RU/lecheniye-raka-pecheni-v-germanii.html. Такі втручання можуть бути виконані в наступних ситуаціях:

  1. відсутність цирозу печінки або легка форма захворювання (Child A);
  2. не порушена поглотительно-видільна функція печінки (за даними радіоізотопного дослідження) або її порушення не вище 2 ступеня;
  3. можливе збереження мінімум однієї третини здорової паренхіми печінки, щоб орган міг виконувати свою функцію після операції;
  4. якщо у пацієнта цироз печінки, то лікар повинен зберегти не менше половини паренхіми.

Крім того, операцію не проводять, якщо пухлина досягла великих розмірів, поширилася на великі судини, сусідні органи, дала метастази - не тільки віддалені, але і регіонарні, в найближчі лімфовузли. Важливо, щоб стан здоров'я людини дозволяло перенести операцію. Під всі перераховані умови підходить близько 20% пацієнтів.

Які операції проводять

При раку печінки проводять часткове видалення органу в різному обсязі: це може бути гемігепатектомія - видалення правої або лівої половини печінки, бісегментектомія, трісегментектомія - видалення кількох сегментів органу.

Операції на печінці зазвичай виконуються через великий розріз на животі. Для цих втручань характерна значна крововтрата. Її зменшують, використовуючи різні варіанти коагуляції судин і біологічну зварювання. Ризик ускладнень після резекції печінки досягає 15%.

Рідше печінку видаляють повністю, а потім виконують її трансплантацію. Цей варіант лікування підходить для людей з початковою стадією раку, у яких порушена функція печінки. Їх роблять при наявності однієї пухлини до 5 см або до 3 пухлин з максимальним розміром до 3 см.

Трансплантацію печінки хворим на рак роблять рідко. Донорських органів не вистачає. Тому в основному такі хірургічні втручання виконуються у пацієнтів з іншими захворюваннями печінки.

При неоперабельном раку проводять паліативні операції. Вони спрямовані на усунення механічної жовтяниці, яка розвивається через здавлювання і проростання пухлиною жовчних проток. В ході операції лікарі формують новий шлях відтоку жовчі в кишечник, в обхід заблокованої ділянки.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.