Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чи вберігає ОСЦПВ у разі дорожньої аварії

З придбанням авто власник окрім прав та можливостей набуває й певних обов'язків. Один з них – своєчасне оформлення страхового поліса. Держава намагається убезпечити своїх громадян у разі настання ДТП, тому впроваджує правила, згідно з якими кожен учасник руху має відповідати за свої дії на дорозі. Оскільки фінансові можливості у всіх різні на допомогу приходять страхові компанії. Страхування «Оранта» – це один з найкращих варіантів, що дає можливість отримати поліс обов'язкового страхування цивільної відповідальності. Оформити ОСЦПВ в «Оранті» можна буквально за декілька хвилин, до того ж в офіс їхати не доведеться – послугу страхування можна отримати онлайн.

Для чого потрібен ОСЦПВ

Автоцивілка діє тоді, коли дорожня пригода сталася за вини застрахованого. Виплати за цим полісом отримають сторонні особи, які постраждали внаслідок дій власника. Страховка покриває не тільки ремонт авто постраждалого, а й витрати на лікування людини, якщо та отримала травми внаслідок ДТП.

Свій автомобіль винуватець буде ремонтувати власним коштом, якщо він заздалегідь не потурбувався про те, щоб оформити додатковий поліс добровільного страхування –КАСКО.

ОСЦПВ – обов'язковий документ, без наявності якого сідати за кермо транспортного засобу неможна. Існують декілька категорій автовласників, які за законом мають право не оформлювати автоцивілку, але це зовсім не означає, що наслідки своїх дій на дорозі вони будуть оплачувати самі. Витрати постраждалим у разі ДТП, що сталася за вини такої особи, має відшкодовувати держава.

Скільки коштів видають

З огляду на те, скільки можуть коштувати сучасні авто, поліс ОСЦПВ вирішує далеко не всі проблеми. Державою встановлено певні ліміти щодо максимальних виплат по страховкам ОСЦПВ. Максимальні суми такі:

  1. 130 тис. грн – компенсація ремонту «залізного друга» постраждалої особи;
  2. 260 тис. грн – відшкодування лікування травм, отриманих внаслідок ДТП.

Тож, якщо цих грошей не вистачить, винуватець має сплачувати різницю самостійно. Є тут і ще один, досить важливий момент – на кінцеву суму виплати сильно впливає пробіг пошкодженого авто, та його стан. Чим більше років має пошкоджене авто, тим менше грошей страхувальники виділять на його ремонт. Тож, з урахуванням вартості автозапчастин, отриманої суми може й не вистачити.

З огляду на такі властивості поліса ОСЦПВ, не варто забувати правила дорожнього руху, та поводитися за кермом зухвало. Поліс, звісно, дещо підсолодить гірку пілюлю в разі настання неприємної ситуації, але варто й самому докладати зусиль, щоб того не сталося.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.