Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Банківські кредити: факти, які варто знати

Плануєте придбати житло, техніку чи авто в кредит? Хочете позичити кошти в банку для фінансування щоденних витрат? В будь-якому випадку перед початком співпраці з банком необхідно більше дізнатись про те, що таке кредит та які умови він передбачає. Підготували матеріал, де ділимось маловідомими фактами про банківські позики.

Ефективна річна ставка вища за номінальну

В рекламі, на сайті банку та в кредитному калькуляторі, як правило, вказується номінальна ставка — чистий відсоток, який стягує банк з позичальників за користування послугою. Водночас після отримання коштів більшість клієнтів помічають, що щомісячні платежі у відсотковому відношенні набагато вищі, ніж зазначалось спочатку. Пов'язано це з тим, що існує поняття ефективної річної ставки — вартості кредиту з урахуванням номінальної ставки, всіх типів комісій, темпу інфляції та інших супутніх витрат за кредитом. Так, банк додатково стягує щомісячну комісію за кредитом, комісію за надання позики, плату за обслуговування тощо. І ні, це не обман: ефективна ставка є лише відсотковим відношенням вартості всіх витрат до загального розміру кредиту.

Наприклад, кредит готівкою на карту від Ідея Банк передбачає від 33,33% річних номінальної ставки, але від 120,32% ефективної річної ставки. Для отримання позики на суму до 500 тисяч гривень потрібен лише паспорт та ІПН, а попереднє рішення формується менш ніж за 1 хвилину.

За картками доступний пільговий період

Чому кредитні картки та кредитний ліміт настільки популярні? Не лише тому, що це зручно та швидко, а й тому, що більшість банків пропонують користувачам кредитного ліміту пільговий період — термін, протягом якого відсотки за користування позикою не стягуються. Тобто, ви можете використати певну суму кредитного ліміту, повернути борг повністю до кінця дії пільгового періоду та не сплачувати відсотки за користування послугою. Як правило, пільговий період в Україні становить до 50-60 календарних днів.

Під час воєнного стану штрафи та пеня не стягуються

B0V1u1i14Q8MgQP_kYEeJ9mgMyCkPRaesKRzj6cPHuo21he36un2gHY_U6OI5YekRlKur23D7dcBeFdkU6MtDyrQV-J3hzMXKswfbQgtQGmkq7nXMeM2kkhJL8p1IXuDSCadeEZNjtvG7qISy627igs

За умовами кредитних угод, більшість банків накладають штрафи, неустойки та пеню за порушення цих умов (неподання документів, несплата боргу, прострочення оплати тощо). Штрафи та пеня можуть накладатись як у вигляді фіксованої грошової суми, яку потрібно сплатити, так і у вигляді відсотка, на який зростає річна відсоткова ставка за кредитом.

Все це діяло до 24 лютого 2022 року, адже після початку повномасштабного вторгнення були внесені зміни в законодавство, якими було знято право банків та інших кредитних установ стягувати ці та інші види штрафів. Що це означає? Що вносити платежі та повертати тіло + відсотки за кредитом все ж необхідно, однак накладати обтяження чи штрафи за несвоєчасну оплату чи інші порушення умов договору ніхто невповноважений. Таке правило діє протягом всього воєнного стану, а також 30 днів після його скасування.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.