Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Все про штори: які потрібні саме вам

Часи, коли штори були потрібні просто для захисту від цікавих очей та надмірного сонячного світла, давно минули. Сьогодні оформлення вікна — важливий етап розробки дизайн-проекту квартири, і саме штори нерідко стають головним акцентом інтер'єру.

Штор багато і щоб вибрати та купити готові штори недорого - це найкращий варіант, потрібно врахувати кілька факторів:

  1. вид тканини;
  2. необхідність захисту від сонця;
  3. стиль приміщення;
  4. вимоги безпеки;
  5. колірну гаму.

Але звичайно завжди потрібно пам'ятати, що штори повинні стати частиною єдиної стилістичної композиції і гармонійно поєднуватися з усіма елементами інтер'єру.

Як вибрати тип штор

Існує правило: що просторіше приміщення, тим більш об'ємним і пишним може бути оформлення вікна. У невеликих кімнатах найкращі лаконічні штори, які не створять ефекту захаращеності та перевантаженості.

Вибирати штори слід не лише із смакових уподобань, а й із практичної доцільності. Також потрібно пам'ятати, що тим об'ємніша композиція, чим більше в ній елементів, тим складніше догляд за шторами.

Для кімнат у сучасному стилі підходять невибагливі та практичні штори-жалюзі. Вони не перевантажують інтер'єр зайвими деталями та добре виконують захисну функцію.

Якщо стоїть завдання згладити зайву аскетичність, наприклад у приміщеннях з дизайном у скандинавському стилі, допоможе віконний текстиль з натуральних матеріалів: льону, бавовни.

Тканини з принтом дають величезний простір для творчих експериментів: він може перегукуватися з деталями інтер'єру, стати кольоровим акцентом або тлом для інших, більш виразних та помітних деталей оздоблення.

Заздалегідь слід продумати і варіанти кріплення штор, причому зробити це потрібно до косметичного оздоблення стін та стелі. Стельовий карниз можна повністю приховати в ніші або замаскувати коробом із гіпсокартону, можна провести паралельно йому діодне підсвічування. Іноді, навпаки, варто зробити карниз акцентним - наприклад, вибравши кований або різьблений варіант.

Тканини та матеріали для штор

Колись натуральні тканини вважалися найкращим матеріалом для домашнього текстилю. Але сучасні штучні тканини для штор не поступаються їм за красою, а з експлуатаційних властивостей навіть перевершують. Сумішові матеріали ще більш універсальні, адже вони поєднують у собі переваги штучних та натуральних волокон.

Різноманітність тканин можна розділити на три основні групи: непрозорі, напівпрозорі та прозорі. До першої відносяться щільні матеріали, у тому числі призначені для пошиття blackout штор - що повністю блокують сонячні промені та світло вуличних ліхтарів. Особливо гарні такі штори для тих, хто працює вночі, а вдень відпочиває. Доведено, що спати в темряві корисніше для здоров'я, оскільки за таких умов активніше виробляється мелатонін – «гормон сну». Гарний захист забезпечує щільна бавовна та льон, атлас, оксамит, парча, екокожа, саржа.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.