Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати клей для плитки?

При ремонті та будівництві помітну роль відводять плитці. Цим матеріалом облицьовують і декорують поверхні всередині та зовні будівель.

Виконати якісний монтаж плитки можна навіть без професійних навичок, якщо добре підготовлена основа та правильно обраний клей, від якого залежить тривалість експлуатації покриття і можливість відставання окремих фрагментів під впливом зовнішніх факторів. На ринку будматеріалів є великий асортимент плиткового клею з різними характеристиками. Плитку укладають один раз і надовго, тому до вибору клею підходять обдумано, а не купують навмання. А якщо ви хочете якісний клей для плитки купити, радимо відвідати спеціалізований інтернет-магазин.

Особливості вибору

Від параметрів вибраного розчину залежить надійність зчеплення плитки з поверхнею. При виборі уважно вивчають такі показники матеріалу:

  1. механічна адгезія - це здатність складу клеїти. Приклеювання відбувається завдяки проникненню суміші у пори основи;
  2. пластичність – властивість, яка повинна залежати від густоти розчину, щоб він не розтікався. За високого показника пластичності маса довго застигає, а тому є можливість виправляти помилки;
  3. робоча температура – рекомендоване значення прогріву довкілля, що забезпечує якісне зчеплення;
  4. умови застосування – існують відмінності у складах для внутрішніх та зовнішніх робіт. Експлуатаційні характеристики матеріалу вибирають під температуру та вологість навколишнього середовища;
  5. витрата – показник норми споживання суміші на квадратний метр основи. По таблиці розраховують орієнтовні витрати матеріалу для площі, що обробляється;
  6. термін придатності – вказано на упаковці. Прострочений склад втрачає свої зв'язувальні якості.

Сучасна промисловість випускає різні види клею.

  1. Сухі суміші в мішках – порошок із цементною або гіпсовою основою та наповнювачем. Дозування підбирають у заводських умовах, а перед застосуванням розводять водою.
  2. Мастики та пасти у відрах – в'язка однорідна маса з нафтопродуктів, латексу та добавок. Матеріал з високою адгезією використовують для будь-яких основ, але особливо ефективний при монтажі великої плитки, облаштуванні фанерних та гіпсокартонних поверхонь.

Клей на цементній основі

Найпоширенішим є сухий склад на основі цементу. Перед застосуванням порошкоподібну речовину розводять водою, ретельно перемішують, а потім використовують. Отримана маса має хорошу еластичність, тому підходить не тільки для облицювання плиткою, але й для інших робіт.

Головним недоліком складу на цементній основі вважається швидке висихання на свіжому повітрі. При низькому рівні кваліфікації плиточник може не встигнути усунути допущені помилки, наприклад, виправити перекошену плитку. Для такого випадку зручнішим вважається порошок з пластифікатором, який після розведення стає еластичним і повільно твердне.

Одно- та двокомпонентний клей

За консистенцією однокомпонентний склад нагадує пасту. Рідкий розчин дуже еластичний та повільно висихає, що дозволяє усувати будь-які монтажні недоробки. Фахівці рекомендують користуватися такою сумішшю при облицюванні стін кахлем, а для підлоги не застосовувати.

Поліуретановий або епоксидний клей – це двокомпонентний склад. Його реалізують у вигляді окремо упакованих порошків, які з'єднують перед початком робіт. Після хімічної реакції суміш набуває високу еластичність та інші необхідні якості. Двокомпонентний розчин використовують для підлоги, а також у приміщеннях з підвищеною вологістю, наприклад, санвузлах. Крім того, склад вважають хорошою затиральною масою для плитки.

Еластичний клей

Для підвищеної еластичності за допомогою пластифікаторів посилюють цементну основу суміші. Отриманий матеріал затребуваний під час облицювання проблемних місць. Цьому клею не страшні будь-які деформації. Показник еластичності залежить від можливої рухливості покриття. Без гнучкого зчеплення не вдасться зафіксувати плитку на бетоні, гіпсокартоні, зношених поверхнях. Фахівці рекомендують вибирати еластичний клей при використанні дорогого та великогабаритного кахлю. Підлоги з підігрівом обшивають тільки матеріалом, приклеєним м'яким складом, який витримає будь-які розширення стяжки.

Повністю універсальної суміші для плитки не існує. Вибір залежить від різних факторів. Тільки враховуючи їх, вдасться вибрати клей, який створюватиме міцне та довговічне покриття з кахлю.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.