Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке балюстради. Види балюстрад

Види балюстрад

Основною функцією балюстрад з бетону або іншого матеріалу є підтримка поручнів сходових конструкцій. Вони можуть встановлюватися на спеціальних тумбах. Такі споруди завжди роблять сходові конструкції більш привабливими і здатними поліпшити інтер'єр того місця, де вони будуть встановлені. Також не варто забувати, що балюстради можна успішно використовувати для прикраси балконів.

Незалежно від різновидів цих елементів, вони також повинні бути максимально безпечними. Саме завдяки таким огорожам, як балюстрада з нержавіючої сталі, можна виключити ймовірність падіння зі сходів, балкона або іншої споруди. У зв'язку з цим гарний зовнішній вигляд одного з різновидів балюстрад - це далеко не все, про що необхідно замислюватися при виборі цих елементів.

Конструкція

Традиційна балюстрада складається з таких складових частин:

  1. тумби - основні складові, витримують найбільше навантаження;
  2. балясини - фігурні опори, які підтримують перила і встановлюються на тумбі;
  3. підстава - нижня балка, що знаходиться між тумбами;
  4. перила - виконують фіксуючу функцію для балясин.

Сходова огорожа: будівельні норми

  1. Перила складаються з декількох елементів, розміри і розташування кожного з них визначається стандартами, а недотримання останніх веде до підвищення травмонебезпеки сходів.
  2. Балясини - опорні або проміжні стійки, виконують функцію підтримки сходових перил. У деяких випадках стійки служать для додаткової фіксації ступенів і забезпечують сходової конструкції більш високу жорсткість.
  3. Висота балясини - визначається висотою перил. Остання за нормами СНіП повинна становити 90 см. При будівництві приватних будинків рекомендації настільки строго не виконується, тому величина може коливатися від 90 до 110 см. Якщо мова йде про сходи в дитячому закладі або в будинку, де живе сім'я з дітьми, то висота перил буде значно вище - до 1,2 м. А для дітей встановлюються додаткові поручні, які кріпляться до стовпів основного огорожі.
  4. Відстань між стійками - згідно СНіП ця величина визначається як таку відстань, через яке не може пройти кулястий предмет діаметром в 107 мм. Для сходів в громадських і житлових будівлях величина ця становить 12 см. У дитячих установах проміжок становить 10 см, для того щоб попередити можливість застрявання дитини між стовпчиками.
  5. Поручень - похилий або горизонтальний елемент, що становить опору руці. Поручень повинен мати закруглені краї і виступати над останньою стійкою на 15 см.
  6. Заповнення - елементи, розташовані між опорними стовпчиками. Це можуть бути ті ж балясини, або горизонтальні елементи або суцільна панель - екранне заповнення.

Згідно СНіП в дитячих установах екранне заповнення встановлювати не можна, так само як не можна використовувати горизонтальні елементи, щоб попередити ситуацію, в якій дитина по горизонтальних поперечин може вибратися на поручень сходів і впасти.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь