Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як треба чистити твердопаливний котел

Який би спосіб опалення вдома не використовувався, необхідно регулярне видалення відходів від спалювання палива, які осідають на всіх робочих частинах обладнання. Навіть з найпростішої грубки або каміна потрібно постійно видаляти золу, чистити димарі, видаляючи золу через спеціальні дверки. При спалюванні великих обсягів палива в твердопаливних котлах - чищення тим більше повинні проводитися постійно.

Якщо з видаленням золи проблем немає, принцип тут той же, що в звичайних печах, то з очищенням теплообмінника або виходів у вертикальну частину димоходу вже можуть виникнути складності. Існують, звичайно, моделі обладнання з автоматичним очищенням деяких елементів конструкції, але їх одиниці. Решта приладів чистити доведеться самостійно або викликати фахівців.

Не можна відкладати цю процедуру до кращих часів, так як наслідки завжди мають негативне забарвлення. Відчутно знижується тепловіддача, погіршується тяга. І найнеприємніше, частинки сажі в димоході можуть, врешті-решт, запалати, якщо їх зміст досягне критичної позначки.

Як і чим можна чистити твердопаливні котли

Рекомендована періодичність чисток раз в 30-40 днів. Але цей період усереднений, для кожного окремого випадку він перевіряється на практиці. Швидше за все ви переконаєтеся, що чистити котел потрібно раз в 15-20 днів.

Використовуються при очищенні три способи: механічний, хімічний, паровий. Перший, це видалення відходів спеціальними інструментами, такими як йоржики, скребки (придбати які можна по ссылке). Ними можна видалити наліт в самій топці або сажу в димоході.

Другий спосіб, застосування хімічних складів, які розчиняють осіли на стінках частки сажі, дьогтю, смоли. Зазвичай це кислотні розчини, які перетворюють осад в тверді частинки. Після такої чистки потрібно промивання устаткування водою. Або кристалічні суміші, які насипаються прямо на паливо. Вони ефективно очищають не тільки топку, а й димохід.

Чистка твердопаливних котлів

При останньому способі очищення використовується парогенератор, в який теж заправляється спеціальний розчин. Метод досить ефективний.

Чи є можливо зменшити періодичність чищення обладнання? Так є. Використовувати тільки якісне сухе паливо. Основною причиною осідання смоли або дьогтю (від дров) на стінках топки є висока вологість палива і недолік повітря для його повного згоряння.

І наостанок кілька дідівських способів видалення сажі з топки і димоходів. Після спалювання осикових дров практично не спостерігається ніяких осаджень на стінках обладнання. Чим частіше ви будете їх підкидати в топку, тим рідше її будете чистити. Звичайна кухонна сіль, насипана прямо на дрова, також здатна творити дива. Вона посилить тягу і видалить солідну порцію сажі з димоходу.

Не забудьте забезпечити власну безпеку при очищенні котла будь-яким з перерахованих способів. Захистіть свою шкіру, органи дихання та очі від кислотних парів, частинок золи, сажі. Бережіть себе! Проводити очищення доведеться постійно.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь