Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Навіщо компанії і директору потрібна бухгалтерія

У бізнесі немає другорядних речей. Або кожен підрозділ компанії працює на успіх спільної справи, або неминуче виникають труднощі, що знижують ефективність вашого бізнесу.

Якщо кожна ланка внесе свою лепту у взаємодію з іншими підрозділами, то компанія в цілому виконає поставлене завдання. Інакше вийде, як у байці: одного разу лебідь, рак та щука ... Далі все всі знають. Покажемо це на прикладі. Відділ закупівель придбав для друкарні велику партію офсетного паперу з великою знижкою. Начебто приніс компанії хорошу економію коштів. Але в той же час були затоварені склади і відвернені оборотні кошти, що стало негативним фактором. Причина - погані комунікації.

Адже оборотність цінностей лежить в основі господарського циклу. І керівник - єдина людина, яка відповідає за те, щоб подібні ситуації на його підприємстві не виникали. Тому керівництво компанії перш за все вирішує, якою має бути періодичність відновлення запасів. Далі йде інвентаризація, яка є не тільки засобом контролю, але і засобом управління запасами компанії. За її проведення на підприємстві відповідає головний бухгалтер.

До речі, здесь ви можете завантажити бухгалтерську програму Соната, для ефективної роботи зі звітністю.

Мені часто доводиться чути від керівників і менеджерів підприємств, що бухгалтерія - найменш шановний підрозділ компанії. Бухгалтерів звинувачують в бюрократизм, консервативності і інших гріхах.

Щоб змінити ситуацію, варто перейти від конфронтації до конструктивної співпраці.

Основна думка, яку я хочу донести: всі зусилля, прикладені керівництвом компанії для підвищення якості бухгалтерської інформації, будуть марними до тих пір, поки не буде налагоджена спільна робота керівника і головного бухгалтера, поки ми, керівники, не зрозуміємо «мову бухгалтера» і в зрозумілих для нас терміни не прочитаємо бухгалтерську звітність. Це не важко, адже практично кожен керівник використовує кошторис доходів і витрат (аналог в бухгалтерському обліку - звіт про прибутки і збитки); бюджет руху грошових коштів (в бухгалтерському обліку - звіт про рух грошових коштів); має відомості про майно, боржниках і т.п. (В бухгалтерському обліку - баланс). Іншими словами, «діла НЕ буде», поки ми, керівники, не будемо грамотними користувачами бухгалтерської інформації.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь