Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Види паяльників

Паяльник - це пристрій, за допомогою якого здійснюється розплавлення припою (олова) і нанесення його на місце контакту деталей, які спаюються.

Так само за допомогою паяльника можна облудити предмет, тобто покрити його тонким шаром припою. Придбати паяльник ви можете на сайті https://master-plus.com.ua/instrument/payalnik/ вже зараз.

Види нагрівання

Паяльники розрізняють за способом нагріву робочої частини (жала) на:

  1. Електропаяльники - нагрівання жала проводиться за допомогою електрики.
  2. Термоповітряні паяльники - нагрівання оброблюваної поверхні відбувається під впливом тонкого струменя гарячого повітря.
  3. Дугові паяльники - нагрівання робочого елементу розігрівається під впливом електричної дуги між наконечником (жалом) і електродом, розміщеним всередині паяльника.
  4. Торцеві і молоткові - це паяльники, наконечники яких закріплені на досить довгих металевих рукоятках і розігріваються за допомогою зовнішніх джерел тепла.
  5. Газові паяльники - представляють собою газовий пальник.
  6. Інфрачервоні паяльні станції - пайка здійснюється шляхом використання інфрачервоного випромінювання.

Найпоширенішими є електропаяльники. В основному вони відрізняються потужністю і типом нагрівача.

До електричних паяльників також відносяться імпульсні паяльники. Особливістю імпульсних паяльників є нагрів жала в потрібний для роботи момент. При роботі з таким паяльником натискається пускова кнопка і жало стрімко нагрівається, якщо кнопку відпустити, то робоча частина швидко остигає.

Якщо ж вас цікавлять переставні ключі, то придбати їх ви можете за даним посиланням https://master-plus.com.ua/instrument/pipe-wrench/ вже зараз.

Види нагрівача

За типом нагрівача електропаяльники поділяють на паяльники:

  1. З керамічним нагрівачем - в такому паяльнику використовуються стрижні з кераміки, що нагріваються під впливом електрики.
  2. З ніхромовим нагрівачем - в цих використовується спіраль з ніхромового дроту.

Види за потужністю

За потужністю електропаяльники умовно ділять на:

  1. Малопотужні - від 15 Вт до 40 Вт. В основному використовуються в радіоелектроніці для «тонкої» пайки.
  2. Середньої потужності - від 40 Вт до 100 Вт. Використовуються для спайки і лудіння проводів і досить великих деталей.
  3. Паяльники потужністю понад 100 Вт. Використовуються для нагрівання і пайки масивних об'єктів з великою тепловіддачею.

Жало паяльника

Дуже важливим елементом паяльника є жало (та частина, за допомогою якої і проводиться пайка). Жала бувають різної форми - у вигляді скошеної крайки, конуса, плоскої викрутки, голки, сокири. Найбільш поширеним є жало у вигляді плоскої викрутки. На такому жалі припій добре утримується, а досить велика площа жала дозволяє прогріти деталь за короткий проміжок часу.

Якщо жало паяльника виконано з міді, без будь-якого покриття, то його форму можна змінити - заточивши напилком або викувавши молотком. Перед початком роботи новим паяльником необхідно облуди. Для цього потрібно розігріти паяльник і в гарячому вигляді зняти з жала оксиди за допомогою дрібного напилка. Після цього вмочити розпечене жало в каніфоль і в припій. Якщо цього не зробити, то розплавити припій таким паяльником не вийде, так як жало почорніє.

Якщо ж жало покрите нікелем, так зване «незгораюче» жало, то обробляти його не можна.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь