Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати настільну лампу для школяра?

Коли ви вибираєте лампу для своєї дитини, найголовніше, щоб вона відповідала всім гігієнічним вимогам - так очі будуть менше втомлюватися і зір залишиться в нормі. У цій статті ми розповімо, на що варто звернути увагу.

Плафон

Ніщо не повинно відволікати школяра від домашнього завдання, в тому числі і настільна лампа. Тому плафон повинен виконувати наступні вимоги:

  • повністю закривати лампочку, щоб виключити яскраве сліпуче світло;
  • мати форму конуса або трапеції, щоб світло рівномірно лягало на робочий стіл;
  • бути не яскравим, щоб не відволікати на себе увагу.

Офтальмологи сходяться на думці, що найкращий колір для сприйняття - зелений. Однак підійде будь-який спокійний відтінок, крім всіх червоних і помаранчевих.

Лампочка

Найкращим варіантом вважаються світлодіодні лампочки: вони не лопаються, випромінюють приємний для ока колір і безпечні - якщо дитина доторкнеться до неї, то не обпечеться, так як вони практично не нагріваються. Крім того, їх коефіцієнт передачі кольору має більше 80% - це дозволяє нам побачити всі відтінки освітлюваних предметів. Придбати светодиодные настольные лампы для школьников ви можете за даним посиланням.

Потужність

Щоб лампочка рівномірно освітлювала всю робочу поверхню і не засліплювала, офтальмологи радять вибирати потужність 60 Вт. Але це стосується ламп розжарювання, якщо говорити про світлодіодні, то їх потужність повинна бути меншою - щоб створити ті ж умови, досить 8 Вт.

Світло

Офтальмологи радять вибирати для дитячих кімнат тепле біле світло - це стосується і настільних ламп теж. Щоб не заплутатися в магазині, уважно вивчіть упаковку: на ній є інформація про колір світла і світлову температуру. Вона повинна бути в межах 2700-3000 К (в Кельвінах).

Конструкція

З точки зору практичності найкраще підійдуть лампи на довгому штативі або з ніжкою, яка гнеться. Важливо, щоб кут нахилу лампи можна було міняти. Основа повинна бути стійкою або пригвинчуватися до столу.

Не забувайте, що настільна лампа необхідна, але вона не замінить основне освітлення. Коли школяр читає, пише або малює, йому додатково потрібне неяскраве верхнє світло. При комбінованому освітленні навантаження на очі буде меншим.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь