Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що можна побудувати на землях промислового призначення

Промземлі зазвичай не користуються популярністю у інвесторів з невеликими бюджетами та розкуповуються, в основному, під організацію конкретного бізнесу: вкладення в промислові ділянки зазвичай дуже вигідні, але часто доводиться довго чекати «віддачі».

Але зовсім інша картина спостерігається останнім часом на ринку Підмосков'я. Бізнесу починає сильно не вистачати виділених під промисловість ділянок. З огляду на їх віддаленості від населених пунктів, оточені вони, в основному, ділянками сільгосппризначення. А змінити призначення з «сільгосп» на «пром» дуже складно: потрібно доводити, що грунт більше не придатна для сільського господарства.

У підсумку маємо постійне зростання попиту на землі промислового призначення. У зв'язку з чим ми вирішили розповісти, що таке промдільниці і що на них можна побудувати. Якщо ж ви шукаєте компанію, яка побудує вам промислові підприємства, можете звернутись у MSBUD https://msbud.com/industry/.

Землі промисловості активно розбирають навіть далеко від трас.

Що таке землі промисловості?
Всі види використання промислової землі закріплені в законодавстві. На ділянці можливі:

  1. Споруда виробничих цехів і будівель допоміжних підрозділів.
  2. Видобуток корисних копалин
  3. Зведення об'єктів транспортної інфраструктури
  4. Розміщення будівель атомної енергетики
  5. Оборонні споруди
  6. Проведення різноманітних комунікацій
  7. Будівництво об'єктів авіакосмічної галузі

Більшість перерахованих способів використання - прерогатива держави. Корисних копалин на території Підмосков'я практично немає, тому зупинимося на будівлях виробничих будівель.

Непримітний промучасток біля траси можна перетворити в процвітаючий бізнес.

Що можна побудувати на промисловій ділянці?
Крім безпосередньо виробничих будівель (цехів) можна побудувати будь-який об'єкт, який забезпечує діяльність підприємства:

  1. Автозаправні станції
  2. Столові
  3. Медпункти
  4. Санітарні будови (душові)

Але підприємства з виробництва будь-якої продукції будуються досить рідко. Стаття 88 Земельного кодексу говорить «Землями промисловості визнаються землі, які використовуються або призначені для забезпечення діяльності організацій та (або) експлуатації об'єктів промисловості ...»

Тобто на промземлях можна будувати не тільки виробничі цехи, а й будь-які будівлі, які забезпечують діяльність організацій. Наприклад:

  1. Автозаправки
  2. Складські приміщення
  3. Офісні та торгові центри

З приводу останнього пункту ходило багато юридичних суперечок до недавнього часу, поки не трапився прецедент в Одинцовському районі. Місцева адміністрація заборонила власнику будувати торговий центр, аргументуючи це його перебуванням на землях промисловості. Але власник звернувся з позовом і виграв справу в арбітражі.

Цікавим і перспективним видом бізнесу бачиться облаштування електростанцій, переробних в електрику поновлювані джерела енергії - вітряних і сонячних.

Перспективний варіант в умовах постійно дорожчає енергії.

Що не можна будувати на промземлях?
На землях промназначения не можна будувати житлові будинки. Теоретично, можна змінити цільове призначення, як тільки межі населеного пункту наблизяться до підприємства (а з урахуванням розширення селищ, це неминуче). Але, як уже згадувалося, дефіцит промдільниці зараз відчувається набагато гостріше, ніж землі під ІЖС. Така зміна навряд чи буде вигідна.

Як оформити будівництво?
Будь-яке будівництво на промисловій ділянці повинно узгоджуватися з місцевою владою. Потрібно надати конкретну інформацію і плани, що і де ви збираєтеся будувати. Врахуйте, що законодавством передбачена процедура відчуження промземель в держвласність, при цьому вас зобов'яжуть знести будівлі і провести рекультивацію земель. Явище рідкісне, але краще заздалегідь потурбуватися усіма дозволами.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь