Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке LED і OLED телевізори

Насправді обидва слова означають, що в телевізорах застосовуються особливі напівпровідникові прилади - світлодіоди (LED - від англійського L ight-E mitting D iode), які починають яскраво світитися при протіканні крізь них електричного струму. Їх можна представити у вигляді мініатюрних лампочок, які випромінюють червоний, білий, зелений або синій колір - це залежить від хімічного складу кристала або люмінофора. Згодом з'явилася окрема група світлодіодів, які використовують ті ж принципи, але побудованих на органічних полімерах. Тому до їх назви додали додаткову букву О - органічний (OLED). Ці прилади виконуються у вигляді полімерних плівок, тому відрізняються надзвичайної тонкістю і гнучкістю.

На перший погляд між співзвучними поняттями led і oled різниця невелика, і полягає вона лише в технології виготовлення і фізичні властивості діодів. Однак області їх застосування в сучасних телевізорах відрізняються кардинально. В першу чергу позначення жидкокристаллический телевизор LED зовсім не означає, що зображення в ньому створюється точковими світлодіодами. Вони лише підсвічують звичайну рідкокристалічну матрицю, замінивши собою габаритні, неощадливі і недовговічні люмінесцентні лампи. Правильніше було б говорити - LCD-телевізори з LED-підсвіткою, але термін, вперше озвучений компанією Samsung, прижився і сьогодні широко використовується на ринку.

Справжні LED-екрани, побудовані з масивів різнокольорових світлодіодів, через їх порівняно великих розмірів застосовуються сьогодні тільки як інформаційні табло на стадіонах, вокзалах, концертних залах і презентаціях. А ось в OLED-телевізорах органічні елементи, нанесені на гнучку основу, дійсно складають піксельну матрицю, за допомогою якої можна отримувати кольорове зображення. Така технологія дозволяє робити TV-приймачів з ультратонкими і навіть вигнутими екранами.

LED і OLED-моделі: у чому їх сила і слабкість?

Щоб зробити правильний вибір між LED- і OLED-телевізором, треба розглянути і зважити всі сильні і слабкі сторони кожної технології. В якості критеріїв оцінки візьмемо найбільш важливі технічні показники TV-приймачів.

Яскравість. У цій категорії лідирують LED-телевізори. Вони можуть безпроблемно використовувати диодную підсвічування екрану на максимальній яскравості.

Колірний обхват. На сьогоднішній день деякі моделі LED-телевізорів преміального рівня демонструють зображення з більш широким колірним охопленням, ніж у їх органічних конкурентів. Наприклад, провідні компанії-виробники для цієї мети застосовують багатобарвну LED-підсвічування на основі люмінофорів Wide Color LED і Triluminos, а також технологію квантових точок Quantum Dots. Поки в цій номінації переможець LED-телевізор.

Кути огляду. В сучасних LED-телевізорах ці показники залежать від технології побудови LCD-матриці. Наприклад, IPS-екрани демонструють пристойну картинку при перегляді під кутом до 178º, а ось найпростіші TN-панелі темніють вже при 90º.

Енергоефективність. У цій категорії важко визначити переможця. Рівень енергоспоживання OLED-телевізора залежить не тільки від настройки яскравості, але і від демонструють на екрані сюжету. У LED-телевізорах цей параметр більш стабільний, тому що залежить лише від яскравості підсвічування екрану, яка була виставлена ​​спочатку.

Терміни експлуатації. На сьогоднішній день по довговічності попереду технологія LED, так як білі світлодіоди підсвічування можуть стійко працювати до 70-100 тис. годин. Органічні прилади поки мають набагато менші терміни експлуатації, наприклад, самий швидкозношуваний синій OLED-люмінофор служить не більше 7 тис. годин.

Вартість. Однозначно LED-телевізори поки набагато дешевше.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь