Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Який тонометр обрати

Перш ніж визначитися з вибором, слід ознайомитися з різновидами тонометрів, їх особливостями, перевагами і недоліками. За типом фіксації манжети тонометри бувають плечовими і наручний. Існують також тонометри на палець, але точність їх невисока і широкого поширення вони не мають.

За принципом роботи розрізняють два типи вимірювачів тиску: механічні та електронні. Перші приводяться в дію вручну, а другі бувають автоматичними або напівавтоматичними.

Ручні

Найперша модель цього типу була оснащена скляною ртутної шкалою. Стовпчик рідкого металу піднімався до певного розподілу, відповідного значенню АТ. До складу приладу входили стандартні комплектуючі:

  1. плечова манжета - рукав з пневматичної камерою;
  2. гумова груша зі зворотним клапаном - ручний насос для нагнітання і випуску повітря;
  3. фонендоскоп (стетоскоп) для прослуховування серцевих тонів і пульсу;
  4. манометр.

Ртутний апарат - найточніший, але він вже давно не застосовується через ризик пошкодження скляного резервуара і розлиття токсичної рідини. У медичних установах широко використовують безпечний механічний аналог мембранного типу. Роль чутливого елемента в ньому грає гнучка металева пластина, що відхиляється під впливом тиску і приводить у рух стрілку на круглому циферблаті манометра. Інші деталі такі ж, як у класичного ртутного тонометра. Точність мембранної моделі становить ± 2 мм рт. ст.

Плюси ручних апаратів:

  1. невисока ціна;
  2. незначна похибка вимірів;
  3. простота конструкції і тривалий термін експлуатації.

Мінуси:

  1. складність застосування в домашніх умовах - потрібні навички, якими володіє медперсонал, гарне слухове і зорове сприйняття;
  2. труднощі при самостійному вимірі - свідчення можуть збільшитися, якщо доведеться самому накачувати грушу;
  3. вузький функціонал.

Напівавтомати

У конструкцію входять традиційна манжета і ручний насос, нагнітання повітря здійснюється механічним шляхом. На відміну від механічного типу вимірювача артеріального тиску, напівавтоматичний оснащений електронним блоком - він перетворює отримані сигнали в цифрову інформацію, від якої потерпають на дисплеї. Електроніка отримує харчування від стаціонарної мережі або батарейок. Придбати можна тут.

Позитивні якості напівавтомата такі:

  1. похибка результатів не більше 3 одиниць;
  2. автоматичний підрахунок пульсу, визначення аритмії;
  3. виключаються помилки, пов'язані з поганим зором і слухом - великі цифри добре видно на табло;
  4. досить висока надійність - пристрій, не перенасичене складними електронними схемами, в ньому відсутній компресор, тому поломки відбуваються нечасто;
  5. прийнятна ціна.

Напівавтоматичні апарати оптимальні для використання вдома. Вони невеликі за розміром, дозволяють самостійно визначити показники артеріального тиску і пульсу, виявити аритмію, зберігати в пам'яті кілька останніх результатів вимірів.

Є у цього варіанту і недоліки:

  1. ручне нагнітання повітря впливає на точність даних, представляє складність для літньої людини;
  2. необхідність заміни батарейок;
  3. ймовірність несправностей електронних складових.

Автомати

Вони компактні, складаються з рукава і підключеного до нього електронного вузла. Замість груші для нагнітання повітря служить електричний насос, обробку даних здійснюють спеціальні датчики. Інформація надходить на табло у вигляді цифрових значень. Процедура максимально спрощена, під час неї можна повністю розслабитися, тому людський фактор на результати не впливає. На ринку представлені автоматичні тонометри з широким функціоналом. Апаратура працює від батарейок, з допомогою мережевого адаптера включається в розетку.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь