Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Котушка для спінінга: все, що повинен знати новачок

Підбір хорошою котушки до спінінгу просто необхідний для гарного улову. Якщо ви - новачок в риболовлі, то напевно чули масу розрізнених і часом суперечливих рад з приводу вибору підходящої котушки. Ми зібрали в одній статті найкорисніші поради для початківців рибалок.

Як вибрати котушку

Є два основних види снастей: інерційні та безінерційні. Безынерционные катушки універсальні і підходять практично для будь-якого стилю риболовлі і типу видобутку. Інерційні пристрої вважаються застарілими, і їх не радять недосвідченому рибалці.

Ви можете також зустрічати мультіплікаторні снасті, але для початківців вони не підходять.

Місткість шпулі вказується в тисячах і повідомляє, яка товщина повинна бути у волосіні, щоб шпуля вмістила в себе сотню метрів. Наприклад, снасть з маркуванням 3000 зможе вмістити 100 м волосіні товщиною 0,3 мм.

Чим більша риба, тим вище вам потрібна маркування. На невелику рибу можна йти з лесоемкостью 1000-2500. Ловля великих хижаків потребують наявності товстої волосіні, тому тут потрібно котушка з ємністю від 3000. лесоемкостью більше 5000 рідко використовується недосвідченими рибалками. Такі котушки створені для морської риболовлі.

Не беріть котушку «із запасом», якщо плануєте полювати на дрібну рибу. Ні до чого обтяжувати снасті.

Матеріал

Вибір залежить від вашого гаманця. Металеві снасті дорожче, але куди надійніше пластмасових. Навіть невелика тріщина на котушці знизить дальність закидання приблизно на третину. Краще переплатити, але взяти довговічну котушку. Пластмасові варто брати тільки при нестачі бюджету. Будьте готові до того, що довго вони не протягнуть.

Передавальне число

Маркування з двома числами вказує, скільки оборотів робить укладальник за один оборот рукояті. Наведемо приклад: якщо на котушці вказано «1: 5», то на кожен поворот рукояті укладальник обмотує волосінню котушку п'ять разів. Передавальне число ділить котушки на три типи:

  1. швидкісні (1: 6-1: 7,2). Дуже добре підходять для невеликої риби;
  2. універсальні (1: 4,7-1: 1,6). Оптимальний варіант, якщо ви ще не визначилися зі стилем риболовлі і розміром видобутку;
  3. силові (1: 4-1: 4,7). Підходять для полювання на великих хижаків.

Чи потрібне гальмо?

Фрикційне гальмо потрібно, коли на гачок трапиться велика риба. Він захищає лісі від розриву. В інших випадках це непотрібна функція, доплачувати за яку новачкові немає сенсу.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь