Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Для чого потрібен стартовий костюм

Стартовий костюм для тріатлону, трісьют - екіпірування, в якій проходиться вся гонка. Костюм не знімають і не змінюють на всіх етапах. Його надягають під гідрокостюм на плаванні, в ньому зручно і бігти, і їхати на велосипеді.

Костюм не повинен натирати, намокати, бути тісним або, навпаки, бовтатися. Трісьют забезпечує правильну терморегуляцію, дає легку компресію і додає аеродинамічний.

Види стартових костюмів

Розподіл трісьютов за видами визначається їх призначенням - на довгу або на коротку дистанцію. Стартові костюми, представлені на сайті https://eurosport.in.ua/, бувають:

  1. Цілісні, що представляють собою комбінезони, і роздільні, де верх і шорти окремо.
  2. З рукавом до ліктя; з коротким рукавом, як на футболці; без рукава, як у топів і майок.

Додаткові елементи трісьютів:

  1. Кишені.
  2. Велопамперси - підкладка в шортах для комфорту при проходженні велотрасси; підкладка повинна бути тонкою.
  3. Блискавка на грудях або на спині, з якої простіше одягатися і яку можна розстебнути, якщо стало жарко (тільки за правилами безпеки розстібати потрібно не нижче ключиць).
  4. Вентиляційні вставки.
  5. Силіконові смужки на манжетах шорт для фіксації.

Матеріали

Трісьюти роблять з високотехнологічної синтетики. У складі матеріалу зустрічаються домішки і комбінації матеріалів: спандекс, поліестер, еластан, поліамід, нейлон, неопрен, силікон.

Технології розробки тканин роблять матеріали швидковисихаючими і з компресійними властивостями.

Великі виробники костюмів в описах вказують про компресійні властивості матеріалів. На дотик така тканина жорсткіша і пружна і майже не тягнеться.

У кожного великого бренду є власна технологія тканини. Наприклад, можна зустріти особливі позначення тканин, як у бренда 2XU - SBR Power або SBR Lite.

Критерії вибору

Тріатлет повинен розуміти, яка гонка йому належить в плані довжини і погодних умов - друга хоча б приблизно. Від цього залежить, яку довжину рукава брати і які додаткові елементи потрібні костюму.

Довгий рукав або короткий

Довгий рукав - це терморегуляція і захист як від холоду, так і від палючого сонця. Рукава захистять плечі від вітру і від дощу і не дадуть обгоріти під променями сонця. Ніякої сонцезахисний крем 6 годин гонки не витримає, якщо тільки не мазати їм на бігу.

З іншого боку, довгий рукав може бути незручним, створювати додаткове тертя, навіть може відчуватися його вага. Короткий рукав може бути рішенням для коротких гонок, де під променями сонця і в зміні погодних умов пройде менше часу.

Як вибрати стартовий костюм для тріатлону

У більшості костюмів для спринтів і «олімпійки» блискавка буде ззаду. Вибір довжини рукава залежить від особистих переваг. Довгий рукав на короткій гонці може багатьом заважати, а обгоріти за цей час ви навряд чи встигнете. Деякі вибирають довгий рукав через компресії, якщо тканина з компресійним ефектом. Якщо ж його немає, то залишається тільки функція захисту від сонця.

Роздільний або злитий

Вибір злитого костюма-комбінезона або роздільного - шорти плюс верхня частина - питання індивідуального зручності. Але тріатлет, як професіонали, так і любителі, все частіше вибирають злиті костюми через кращу функціональності. Злитий стартовий костюм краще сидить, не задирається і не обертається на тілі, менш примхливий при знятті гідрокостюма після запливу.

З роздільним костюмом простіше впоратися в убиральні, але в злитому це завдання вирішується за допомогою довгої блискавки спереду. Потрібно тільки стежити, щоб не втратити весь вміст кишень.

кишені
Кишені в трісьюте потрібні на довгій гонці для перекусів, пластирів, серветок, сольових таблеток, сонцезахисного крему, окулярів і будь-яких особистих речей.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь