Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Специфіка родючості грунту

Багатьом фермерам відомий той факт, що родючість грунту - його здатність живити рослини і культури корисними мікроелементами і мінералами - залежить безпосередньо від наявності в ньому гумусу. Гумус - це корисна речовина в грунті, від якої залежить рихлість грунту, наявність в ньому мінералів і мікроелементів, вітамінів, солей, а також здатність грунту затримувати або пропускати воду, забезпечувати максимально прийнятну температуру для росту рослин.

Від чого залежить родючість грунтів? Гумус з'являється в результаті загибелі мікроорганізмів і істот, які мешкають в його глибоких шарах і є своєрідним природним добривом. Від наявності такої речовини в грунті безпосередньо залежить його родючість і здатність бути придатним місцем для вирощування рослин. Дізнатись більше про родючість грунту можна в лабораторії Агротест в Києві (сайт: https://agrotest.com/article/rodyuchist-gruntu/).

Основні елементи родючості грунту

Грунт - це в першу чергу комплексна і багатогранна структура. Від яких факторів залежить родючість грунтів? Грунт в різних куточках землі і навіть однієї країни може бути найрізноманітнішою, вона може містити в собі різні склади мінералів і мікроелементів. Така різноманітність забезпечують природні умови, географічне розташування, погодні умови, а також безпосередня діяльність людини.

Щоб говорити про родючість грунту, потрібно добре розуміти, які фактори можуть впливати на цей показник і від чого варто відштовхуватися при проведенні даного роду досліджень і наукових експериментів.

Слід виділити такі чинники, від чого залежить родючість грунтів:

  1. Вологість і здатність вбирати воду. Вода - основне джерело життя і здоров'я всіх живих істот на планеті, а значить вона прямим чином впливає на родючість грунту та визначає його якість. Що знижує родючість грунту? Від нестачі рідини грунт стає занадто бідним і неплідності, втрачає частину своїх елементів і біологічних складових, може поміняти структуру, стати більш пухким або розсипчастим.
  2. Атмосферний тиск. Для того щоб грунт був максимально забезпечений необхідною кількістю рідини, потрібно не тільки наявність підводних джерел і ґрунтових вод, а й правильне атмосферний тиск і рух повітряних мас. Повітря, яке постійно знаходиться в русі, здатне розпорошувати вологу і розносити воду по всіх ділянках і територіях Землі. А це означає, що в результаті такої взаємодії в грунті можуть виростати рослини і проживати безліч видів біологічних істот. Без забезпечення такого руху повітря і вологи хороше здоров'я і родючість грунту просто неможливі.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.