Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як правильно обрати каву в зернах?

Складіть список очікувань від ідеальної кавовій чашечки і підбирайте сорт і марку кави під свої бажання

Але як скласти портрет вашого ідеального смаку кави?

Визначитися на сайті https://ekava.com.ua/shop/category/kofe/v-zernah з тим, який смак ви віддаєте перевагу: кислий, солодкуватий, гіркий? А може бути з горіховим присмаком? Або навіть з карамельним? Наприклад, легкий горіховий присмак характерний для бразильської кави, а насичений шоколадний смак характерний зернам з Ефіопії та Ємену. Легкий цитрусовий відтінок буває у кенійської і танзанійської кави і у кави з Колумбії, а квітковий аромат притаманний продукції, що поставляється з Ефіопії, Коста-Ріки, Уганди, Гватемали і Мексики.

«Для початку краще визначитися з власними смаками. Якщо любите щільний, насичений напій без кислинки, вибирайте суміш арабіки та робусти. Стовідсоткова арабіка ідеальна для тих, кому подобається ароматність і легка кислинка».

Вибрати улюблене обсмажування. Комусь подобається слабке обсмажування, при якому кава має легкий, трохи водянистий смак з безліччю відтінків. Середнє обсмажування є оптимальним варіантом для якогось «усередненого кави» (вибирайте її, якщо не хочете сильно заморочуватися). Для кави по-турецьки і еспрессо беруть сильнообсмажені зерна.

Подумайте про те, як ви будете готувати каву: в джезві, кавомашині або френч-пресі. Якщо ви купуєте не зерна, а мелену каву, варто звернути увагу на ступінь помелу. Френч-прес припускає великий помел, турка - невеликий порошкоподібний кави, гейзерная кавоварка - середній помел.

Зустрічайте по одягу (тобто, по упаковці)

Часи, коли кавові зерна доставляли любителям напою, що бадьорить в джутових мішках, давно пройшли. Зараз важливо, щоб упаковка була оснащена клапаном дегазації (та сама штучка на пакеті з кавою, через яку все принюхуються до запаху). Але справжнє призначення клапана зовсім інше.

Вся справа в тому, що обсмажування кави - не тільки фізичний, але і хімічний процес. При обсмажуванні і кілька днів після нього, зерна виділяють вуглекислий газ і ароматичні речовини. Якщо зерна упакувати відразу ж в герметичний пакет без клапана, через кілька днів вуглекислий газ може підірвати пачку зсередини (поганий варіант).

Якщо не упакувати і дати їм полежати кілька днів на повітрі, вуглекислий газ піде, але з ним підуть і речовини, що надають каві її аромат (теж поганий варіант). Якщо ж упакувати свіжообсмажені зерна в вакуумну упаковку з клапаном, всі ефірні масла залишаться в пачці, а ось газ буде йти поступово через спеціальний отвір. Кисень при цьому потрапляти всередину не зможе.

«Каву не фасують відразу після обсмажування. Приблизно день йому потрібен для того, щоб виділився вуглекислий газ. Якщо кава продається в вакуумному пакеті без клапана, значить він пролежав на відкритому повітрі до 7 днів. Таку каву краще не купувати».

Уточнюйте дату обсмажування

У спеціалізованому кавовому магазині дату обсмажування вам скаже продавець. У звичайному супермаркеті біля будинку кожен може самостійно подивитися цю інформацію прямо на упаковці. Але що робити при покупці онлайн?

Точно також, як і в спеціалізованому - запитати у співробітників інтернет-магазину. В ідеалі, з моменту обсмаження повинно пройти не більше 3-7 днів. Якщо з обсмажування пройшло 3-4 тижні, кава можна спокійно брати (але краще невеликий пачкою, і явно не партією в кілька кілограм). У вакуумній упаковці зерна можуть зберігатися без втрати смаку до півроку.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.