Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як відрізнити справжні ліки від підробки?

На жаль, з кожним роком в Україну завозять все більше бракованих препаратів, таких необхідних багатьом людям. Але крім браку, часто в країну ввозяться підробки. Такі ліки найчастіше ніяк не впливають на хворого, але часом трапляються і небезпечні фальшивки, які можуть не тільки погіршити стан, а й нашкодити організму. Не виключені навіть летальні випадки при тривалому вживанні підробок, зроблених підпільними компаніями, що не мають державних ліцензій.

Відрізнити фальшивку від справжніх ліків можливо, якщо аптека або упаковка препарату викликають побоювання. До речі, якщо ви шукаєте справочник лекарств, то радимо перейти за посиланням вже зараз.

Давайте розберемо все по порядку:

  1. Якісний препарат упакований і не розкритий. Найчастіше, на ліках є захисна наклейка, що гарантує оригінальність продукту і якість. Розкритий препарат повинен вас насторожити в першу чергу.
  2. Упаковка повинна бути чистою, не мати дірок і тріщин, подряпин і порізів.
  3. У коробки справжніх ліків є штрих-код.
  4. Текст і код повинні бути надруковані без помилок. Розмиті картинки і букви на коробці - привід насторожитися.
  5. Всередині обов'язково має бути присутня інструкція із застосування. У тексті не може бути помилок або нерозбірливого набору слів. В інструкції обов'язково мають бути присутній опис побічних ефектів і складу препарату.
  6. У разі підозри на брак, у фармацевта повинні бути записи про браковані партії товару. У деяких випадках, така інформація знаходиться на стендах для споживачів.
  7. Фармацевт зобов'язаний надати сертифікат справжності ліки, якщо упаковка і внутрішній вміст викликають побоювання. Терміни придатності та інша інформація не повинні відрізнятися на упаковці ліків і в сертифікаті.

Якщо сумніви вас все ще не покинули - не приймайте препарат і не давайте його хворому! Правильніше буде зв'язатися з компанією, яка випустила препарат і уточнити ваші запитання.

Як шахраї реалізують фальшивий товар?

Переважно підробки і браковані препарати купуються хворими з рук у ненадійних людей. Такі громадяни пропонують препарати без гарантій і по за низькими цінами, які повинні насторожити в першу чергу. Нерідко вони прикриваються зв'язками з постачальниками або бракованими партіями, де нібито тільки пошкоджені упаковки і тому їх не реалізовують в офіційній аптеці.

Не купуйте ліки на торгових майданчиках, де викладають товари від електроприладів до дитячих іграшок. Шанс знайти там справжній товар - практично 1% зі 100. Шахраї нерідко переглядають форуми, де люди описують свої проблеми і потребу в якихось препаратах. Не піддавайтеся на їхні гучні слогани в різних блогах і ретельно читайте коментарі з відповідями на ваші запитання з медичної тематики.

Які препарати підробляють?

Останнім часом підробки виробляються на групи дорогих і особливо важливих товарів, які найчастіше надходять до України невеликими партіями. Це можуть бути як препарати для тяжкохворих людей - ракові та інші захворювання, так і ліки для астматиків, алергіків і т.п. Не менше фальсифікату випускається на засоби для підвищення потенції і гормональні препарати. У трійку лідерів також входять препарати від грипу, ГРВІ, вітамінні комплекси і ліки, що допомагають впоратися з шлунковим, головним і легеневим болем.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.