Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як функціонують вулкани

У лютому цього року в Ісландії вчені "почули", як глибоко під землею загарчав, прокидаючись, вулкан з невимовною назвою Фаградальсфьядль, розташований всього в 30 кілометрах на північний захід від Рейк'явіка. Дослідники попередили: скоро почнеться виверження. Дійсно, увечері 19 березня вулкан прокинувся, і сотні туристів зібралися навколо, щоб побачити своїми очима, як же це відбувається.

Вчені називають виверження Фаградальсфьядля "слабким", проте визнають, що поки невідомо, як воно буде розвиватися і скільки триватиме. Наука як і раніше не здатна дати точних довгострокових прогнозів вивержень вулканів, хоча деякі супервулкани на Землі теоретично можуть прокинутися в будь-який момент і їх виверження загрожує катастрофічними наслідками. Дізнатись більше про те, яка самая высокая подводная гора в мире, яка також є вулканом, можна за посиланням.

Потужні, красиві, погано передбачувані ... Без вулканів навряд чи виникла б життя на Землі: згідно з однією з найбільш загальноприйнятих гіпотез, саме вулканічна активність внесла колись найважливіший внесок у насичення земної атмосфери киснем. У той же час вулкани, ймовірно, мали відношення і до масових вимирань. Їх виверження приводили до занепаду цивілізацій і загибелі міст, вони потенційно несуть загрозу цілим державам і сьогодні.

Вони здатні приводити до глобального транспортного колапсу. І тим не менше вчені можуть передбачити виверження вулканів досить достовірно лише в порівняно короткій перспективі - на найближчі дні або тижні. А ось більш віддалені передбачення, як правило, мають точність лише в сотні і навіть тисячі років.

Вулкани на нашій планеті існують стільки ж, скільки існує земна кора. Вони є відображенням внутрішнього життя Землі, результатом процесів, які йдуть в її ядрі і мантії. Грубе уявлення про будову Землі може дати цукерка "Рафаелло": всередині твердий горіх, який можна порівняти з розпеченим земним ядром, він покритий товстим шаром в'язкого крему - мантії, а поверх крему знаходиться тонка тендітна скоринка, земна кора.

Речовина всередині земної кулі розпечене, бо там йдуть ядерні процеси - розпадаються радіоактивні елементи, які містяться в ньому з моменту утворення планети. Повільний радіоактивний розпад супроводжується виділенням тепла, за рахунок якого відбувається плавлення мантійного речовини. А оскільки теплопровідність мантійного речовини і земної кори невисока, то накопичене тепло зберігається усередині планети і багато в чому визначає поведінку мантії.

Мантійна речовина неоднорідна, в ній можна виділити відносно рухомі струмені і більш в'язкі ділянки. Потоки мантійної речовини рухаються і впливають на земну кору, в результаті чого кора тріскається, а на її поверхні з'являються вулкани. Земна кора під океанами набагато тонше, ніж континентальна. І вулканів на дні океану в рази більше, ніж на материках. Іноді на місці їх вивержень виникають острова. Саме так, наприклад, утворилися Гаваї.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.