Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Дивовижний, неповторний, найстаріший пуер: ексклюзивний китайський чай - його види та форми, користь і особливості заварювання

Пуер - найдавніший, елітний вид чаю, який вирощують і виробляють тільки в Китаї. Його смак неповторний, про його цілющий вплив складають легенди. Назву свою він отримав по імені міста на південному заході Китаю, де були розташовані перші чайні плантації. До цього дня там збирають сировину вручну, а продукт випускають за старовинною технологією. Вона є надбанням Піднебесної і зберігається в суворій таємниці.

У провінції Юньнань, де отримують листи для пуерів, є чайні дерева, вік яких налічує багато століть і навіть тисячоліть. Одне з дерев, яким понад 3000 років, стало символом країни і провінції. У його честь влаштовують щорічні святкування. Листочки з цього дерева замовляють задовго до збору врожаю, а пуери продають на аукціонах, платять за продукт величезні гроші!

Китай світу відкрив свій тонізуючий напій не відразу. Багато століть їм насолоджувалися тільки жителі країни, причому виключно знатні персони провінцій Юньнань і Сичуань. Прославлений був цей чай як напій краси, молодості та довголіття, «ліки від 1000 хвороб», і довгий час його приймали саме з лікувальною метою.

Продавали його дуже дорого. Аж до XIX століття «млинцями» пуеру розплачувалися на ринку, купуючи елітні товари. Сьогодні його заварюють і п'ють на різних континентах, але виробництво - привілей Піднебесної, і ніхто не візьметься заперечувати права провінції Юньнань.

Пуер, замовити який можна на сайті https://tordo.com.ua/ru/puer/, відноситься до ферментованих чаїв. Дерева і кущі вирощують без застосування будь-якої хімії. Технологія виготовлення - максимально природна:

  1. зібраний лист зав'ялюють на відкритому повітрі або в сушильних камерах для видалення частини вологи;
  2. проводиться скручування для виділення соку;
  3. далі йде ферментування - «вологе скиртування» за участю мікроорганізмів (грибків);
  4. завершальна сушка припиняє процес ферментації;
  5. отриманий продукт дезінфікується;
  6. на останньому етапі ведеться пресування або фасування непресованого товару.

У продажу представлені пуери, які дозрівають 7-30 років! Звичайно, це дорогий, навіть аукціонний продукт. Дозрівання - додатковий етап його виробництва. Проходить воно у спеціальних умовах, при балансі температури і вологості, під суворим контролем фахівців. Смаки пуерів при дозріванні збагачуються.

Види пуеру

Протягом багатьох століть після першого отримання пуеру удосконалювалися технології збору та виробництва продукції. З'явилися варіанти пресування, різні види і сорти. Основна класифікація йде по сировині.

Для вивчення методу виробництва пуеру в Юньнані створений інститут. Диплом про закінчення дозволяє отримати роботу на чайному виробництві.

Шу Пуер (чорний)

Шу пуер або чорний широко відомий. Можливо, його популярність пов'язана з доступною ціною, тому початківці Чаемани, вірніше, пуеромани, віддають перевагу саме йому. У нього, до того ж, більш насичений смак і виражена фортеця. Багато потім переходять на зелені сорти, визнавши смак чорних різким.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.