Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Облітеруючий атеросклероз нижніх кінцівок

Це захворювання пов'язане з утворенням на стінках великих і середніх судин холестеринових відкладень. Судинні бляшки ускладнюють кровотік і перешкоджають нормальному кровопостачанню нижніх кінцівок. Це хронічна патологія, яка найчастіше зустрічається у чоловіків, які палять старше 40 років. Розповідаємо, як виявляється хвороба, що до неї призводить і як її уникнути.

Що це таке

Патологія пов'язана з розвитком дегенеративного процесу в периферичних артеріях, що живлять нижні кінцівки. Це одна з найпоширеніших різновидів атеросклерозу - відкладення холестерину і солей кальцію на стінках судин і формуванням численних бляшок, різко ускладнюють кровотік.

Звуження просвіту артерій і порушення кровообігу в нижніх кінцівках веде до появи сильних болів при ходьбі і оніміння стоп. Цей синдром носить назву переміжної кульгавості. При прогресуванні патології болі стають постійними, а на шкірі в області стопи з'являються трофічні виразки і некротичні ділянки.

Основна проблема лікування облітеруючого атеросклерозу пов'язана з пізнім зверненням за медичною допомогою, коли патологічні зміни судин мають незворотній характер. Більше про терапію судин - на сайті bemer.ua.

Облітеруючий атеросклероз часто починається в молодому віці, але протікає без всяких симптомів. З віком клінічні прояви поступово стають все більш вираженими, і, якщо у людей у віці 50 років патологія діагностується лише у 1,1% населення, то до 70 років ця цифра зростає до 5,2%.

У літніх людей захворювання зазвичай протікає на тлі інших хронічних патологій і поразки атеросклеротичними бляшками декількох артеріальних басейнів. Особливо важко хвороба протікає у пацієнтів з цукровим діабетом.

Патологічний процес при облітеруючому атеросклерозі зачіпає внутрішній шар судин, що складається з шару клітин ендотелію - інтиму. Навколо жирових відкладень на стінці судини починає розростатися сполучна тканина і утворюватися фіброзні бляшки, на які "налипає" тромбоцити. Далі на уражених тканинах починають відкладатися солі кальцію, створюючи серйозну перешкоду для кровотоку.

Патологія носить загрозливий життя хворого характер: при несвоєчасному зверненні до лікаря і тривалому перебігу зростає ризик високої ампутації кінцівки. Кожен четвертий пацієнт помирає і після ампутації, а половина хворих - в перший рік після постановки діагнозу, навіть якщо не була проведена ампутація. Звуження артерій і тривалий застій крові в судинах нижніх кінцівок загрожує утворенням тромбів, розвитком гангрени та сепсису.

Причини

Основна причина захворювання - системний атеросклероз. Утворення холестеринових бляшок на стінках судин нижніх кінцівок пов'язано з тими ж патологічними механізмами, які викликають ураження судин в будь-якому іншому місці.

Фактори розвитку атеросклерозу:

  1. дисліпідемія - порушення балансу вмісту в крові жирів (тригліцеридів і ліпопротеїнів);
  2. слабкість і втрата пружності та еластичності стінки судини;
  3. порушення процесу клітинного метаболізму;
  4. генетична схильність.

Фактори ризику розвитку патології:

  • стать - чоловіки страждають від атеросклерозу в кілька разів частіше жінок;
  • вік - захворювання зазвичай починає прогресувати після 40 років;
  • куріння - нікотин володіє судинозвужувальну властивістю і негативно впливає на стан стінок судин;
  • зайва вага;
  • неправильне харчування - велике кількості жирів в дієті погіршує ліпідний обмін і сприяє утворенню холестеринових відкладень;
  • малорухливий спосіб життя;
  • гормональні порушення;
  • несприятлива екологічна обстановка.

Схильні до облітеруючого атеросклерозу люди з хронічними захворюваннями: гіпертонією, ендокринними порушеннями, ішемією і рядом інших.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.