Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Автономна каналізація для котеджного селища

У будь-якому населеному пункті, де планується постійне комфортне проживання, необхідно забезпечити відведення стічних вод. Особливо гостро це питання стоїть при проектуванні котеджних селищ. Заміська місцевість в переважній більшості не залишає можливості підключення до централізованих каналізаційних мереж, що знаходяться на муніципальному балансі, через їхню відсутність. Потрібне створення автономної системи каналізації.

Що таке автономна каналізація для котеджного селища або групи будинків

Це система відведення стічних вод, яка забезпечує їх безперебійну і екологічно безпечну утилізацію після очищення.

При проектуванні котеджних селищ, на перших етапах планування потрібно чітко знати, який тип локальної каналізації в ньому передбачається створювати.

Для вирішення проблеми очищення стічних вод в котеджному селищі існує 3 варіанти:

Загальна каналізаційна система для всього коттеджного селища

В цьому випадку розгортається єдина каналізаційна мережа. Стоки з усіх будинків збираються в колектори, при необхідності встановлюються каналізаційні насосні станції для забезпечення руху стоків.

Сучасні очисні споруди можуть будуватися як у вигляді будівлі, з окремими відстійниками, так і у вигляді модульної системи. Застосовується принцип аерації стоків, з механічною фільтрацією на решітках, песколовках, а також додатковим знезараженням хлором або ультрафіолетовим опроміненням високої інтенсивності.

Локальна каналізація на кілька будинків або квартал

Тут використовуються аераційні станції біологічної очистки з пластика. Багато в чому вони схожі з системами для одного будинку. Однак, мають більший обсяг, а також додаткові ступені фільтрації, зокрема, від фосфатів, і зазвичай оснащуються модулями знезараження на виході.

Локальна каналізація на кожній дільниці

При облаштуванні локальної каналізації в індивідуальному порядку на кожному присадибній ділянці встановлюються септики або станції біологічної очистки стоків, в залежності від умов. Прикладами таких систем є популярні моделі Топас (topas-ukraine.com.ua). При установці важливими факторами є дотримання технології і грамотний розрахунок, з урахуванням всіх особливостей конкретної ділянки, від наявності вільного місця до рівня обводнення грунту.

Яку каналізацію краще вибрати для селища

З точки зору безпеки і якості очищення, можна використовувати будь-який з перерахованих варіантів. Вибір обумовлений конкретними умовами. А саме:

При високому рівні ґрунтових вод і максимально компактному розташуванні будинків краще проектувати централізовану систему, або реалізовувати "поквартальні" проекти, де великі індивідуальні очисні споруди обслуговують групу з 3-5 будинків. Купчасте розміщення станцій біологічної очистки не дозволить витримати необхідні норми по відступами від будинків, свердловин, створюючи некомфортні умови і небезпека зараження джерел водопостачання. Типовий приклад - маленькі ділянки селищ економ-класу або таунхауси.

На великих ділянках можлива установка індивідуальних систем. В цьому випадку є вільний простір для відступу від будинку і свердловин. Площа ділянки достатня для облаштування як дренажної системи для прийому освітлених стоків, так і для комфортного розташування септика / станції біологічної очистки. Типовий приклад - котеджні селища бізнес-класу, або переобладнані під постійне проживання сільські території, де спочатку ділянки мали велику присадибну площа.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.