Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Основні параметри при виборі теплиці

Теплиця є каркасною спорудою, призначеною для захисту рослин від вітру та опадів, а також для створення комфортного мікроклімату. Такі споруди зводяться відповідно до СНіП 2.10.04-85 та СП 107.13330201, у цих документах відображено основні вимоги та нормативи. Перед покупкою необхідно визначитися з декількома основними параметрами:

  1. Призначення теплиці. Вона може використовуватися для приватного чи комерційного використання, від цього залежать вимоги до розмірів та довговічності. Якщо в ній передбачається вирощувати овочі на продаж, знадобляться більші вкладення – капітальна споруда великої площі має бути особливо міцною.
  2. Тип конструкції. Теплиці можуть бути розбірними та нерозбірними. Перший тип підходить для дачної ділянки, на якій господарі бувають лише влітку. На зиму конструкцію розбирають та ховають у приміщення, щоб захистити від крадіжки та пошкоджень. Стаціонарні споруди підходять для присадибної ділянки біля котеджу, в якому господарі мешкають цілий рік. Замовити готовые теплицы ви можете на сайті за посиланням.
  3. Рослини, які вирощуватимуться. Від цього залежить форма: наприклад, для помідорів чи інших культур із високими стеблами краще вибирати прямокутний чи арочний каркас.
  4. Також варто заздалегідь продумати, де теплиця стоятиме на ділянці. Вона встановлюється в тихому, захищеному від вітрів місці, при цьому на неї не повинна падати тінь від будинку або огорожі.

Вибираємо каркас теплиці

Один із найважливіших параметрів при виборі теплиці – матеріал каркасу. Він повинен бути досить міцним, щоб витримувати щорічне вітрове та снігове навантаження, тому на надійності каркаса краще не економити. Можливі наступні варіанти встановлення каркасу:

  1. Дерев'яний каркас. Це екологічний варіант з високими теплоізоляційними властивостями, проте має безліч мінусів. Саморобні теплиці з дерева не відрізняються довговічністю, каркас потребує постійного захисту від гниття за допомогою спеціальних засобів. Дерев'яний каркас доводиться постійно ремонтувати, тому такі конструкції трапляються все рідше.
  2. Пластиковий профіль. Він не відрізняється високою міцністю, тому підходить тільки для літніх розбірних парників, яким не доведеться витримувати велике навантаження. Такий варіант досить популярний через невисоку вартість та простоту складання.
  3. Алюмінієвий профіль. Такий метал легше стали – це спрощує транспортування та складання. Він буде достатньо міцним, щоб витримувати навантаження, профіль відрізняється гнучкістю і міцністю. Він не схильний до корозії, тому прослужить довго. Проте є й мінус – найвища ціна.
  4. Сталевий оцинкований профіль або профільна труба. Найбільш міцне рішення - каркас, що зносить з металевої труби - він здатний витримувати значні навантаження не один сезон. Сталь потребує постійного захисту від корозії, тому каркас періодично доводиться фарбувати. Товщина металу для міцного каркасу має становити не менше 1,2 мм.

Деякі виробники пропонують каркаси з тонкостінного профілю: вони значно легші і дешевші. Однак вони не відрізняються міцністю, тому термін служби буде меншим, ніж у товстостінних конструкцій. Дуги в ідеалі повинні бути цільногнутими, що забезпечує їм максимальну міцність. Оптимальний розмір профілю труби прямокутного перерізу – 20×40 мм, це гарантує стійкість до навантажень. Також широко поширений квадратний профіль 20х20 мм, але міцність у нього буде значно нижчою.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.