Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Астрологія — наука чи ні?

Астрономія - це наука, що вивчає об'єкти та процеси в космічному просторі. Астрономи та інші вчені розуміють, що зірки не можуть на землян впливати. Відстань до них вимірюється у світлових роках — настільки вони далекі від нас. Світловий рік — це відстань, яку світло проходить за один земний рік. Це майже 10000000000000 (10 трильйонів) кілометрів! Один світловий рік - це в 25 мільйонів разів більше, ніж відстань до Місяця, і більш ніж 60 000 разів - ніж до Сонця. Пам'ятайте, ніщо у Всесвіті не рухається швидше за світло!

Астрологія – це щось інше. Не наука. Немає доказів, що астрологія може бути використана для передбачення майбутнього або опису характеру людини та її долі на основі лише дати її народження. Проте, як і фантастичні історії, астрологічні прогнози чи гороскопи від https://astroculus.com/ щодня приваблюють багатьох.

блог astroculus.com

Що таке «зодіак» і що особливого у зодіакальних сузір'ях?

Проведіть подумки пряму лінію від Землі через Сонце до космосу, далеко за межі нашої Сонячної системи — туди, де живуть зірки. Потім уявіть, як Земля обертається орбітою навколо Сонця. У міру обертання ця уявна лінія вказуватиме на різні зірки. Повний оборот навколо Сонця, як відомо, дорівнює одному році. Всі зірки поблизу площини диска, яким проходить ця лінія, розташовані в зодіаку (поясі вздовж екліптики). Детальніше - дивіться блог astroculus.com.

Вони й утворюють 13 зодіакальних сузір'їв (від грец. zodiakos - «звірячий»), які нічим не відрізняються від інших. У давнину астрономи не знали, як саме переміщуються Земля, Сонце, інші зірки, і не мали ні найменшого уявлення, наскільки величезний Всесвіт. Але захоплено дивилися на небо, намагаючись це зрозуміти. Вони вважали сузір'я важливими символами, згадували їх у своїх легендах та міфах про богів. Звідси народилося повір'я, що зміна становища сузір'їв у різні пори року може проводити людей і події Землі.

Вавилонці, які жили понад 3000 років тому, розділили зодіак, як піцу, на 12 рівних частин і позначили в ньому 12 сузір'їв — по одному на кожну «скибочку». Оскільки Земля рухається навколо Сонця, воно, начебто, проходить через кожну з 12 частин зодіаку. Оскільки вавилоняни вже мали 12-місячний календар (заснований на фазах Місяця), кожен місяць одержав свій «шматочок». Але за власними розповідями давніх вавилонян, всього було 13 зодіакальних сузір'їв. Деякі культури і традиції визнали цілих 24. У вавилонян людина, яка з'явилася на світ між 23 липня і 22 серпня, вважалася народженою під сузір'ям Лева.

Тепер, через 3000 років, за даними вчених, вісь Землі змістилася і, наприклад, 4 серпня відповідає знаку Рака, який передує Леву. Крім того, сузір'я мають різні форми та розміри і знаходяться на одній лінії із Сонцем протягом різних проміжків часу. Наприклад, уявна лінія, проведена від Землі через Сонце, вказуватиме на Діву 45 днів, але на Скорпіона лише 7.

Для того, щоб усе вкладалося в 12-місячний календар, вавилоняни проігнорували той факт, що Сонце насправді «рухається» через 13 сузір'їв, а не 12 і відвели кожному з цих 12 рівну кількість часу. Однак, крім усіх відомих знаків зодіаку, Сонце також щорічно зустрічається зі Змієносцем протягом приблизно 18 днів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.