Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

13 неймовірних фактів про метеликів

Хтось, дивлячись на метеликів, захоплюється їхньою невагомою красою, а хтось стверджує, що це волохаті гусениці з крильцями. Істина, як завжди, десь посередині – адже метелики справді розвиваються із гусениць. У світі існує безліч видів цих створінь, які вивчаються і розводяться тисячами ентузіастів.

Пізнавальний інтернет-журнал discover.in.ua підготував підбірку цікавих фактів про метеликів, від яких у вас просто перехопить подих.

  1. Не тільки комарі можуть бути віднесені до комах-кровососів. У Південній та Південно-Східній Азії водяться метелики, які харчуються кров'ю, переважно великої рогатої худоби.
  2. На Землі водиться неймовірна кількість видів метеликів – близько 158 тисяч видів! Точніше, це лише описані їх різновиди, але вчені вважають, що досі невивченими залишається ще 80-100 тисяч видів. Ці комахи водяться всюди, всіх материках , крім Антарктиди, і всіх островах, крім занадто холодних.
  3. У переважної більшості їх різновидів забарвлення на обох крилах симетричне і абсолютно ідентичне. Але є й метелики, у яких ліве та праве крила пофарбовані по-різному. Одна з них, уранія, водиться на африканському острові Мадагаскар.
  4. Молі-малюки є найменшими метеликами на Землі, їх розмах крил сягає всього 2-4 мм.
  5. Переважна частина метеликів, як і багато інших комах, боїться води. Однак бузкова п'ядениця при падінні у воду може спокійно виринути з неї і продовжити свій шлях.
  6. Є також метелики, яким не властиво вживати їжу через відсутність рота. Такі метелики живуть енергією, накопиченою ними на стадії гусениць.
  7. Метелики не чують. Натомість відчувають вібрацію, яка допомагає їм розпізнати хижаків.
  8. У Європі метеликами милуються, а в Китаї, Індії, Південній Америці вони є ласощами.
  9. Метелик-капустянка має фантастичну плідність. Якби все потомство одного такого метелика виживало, за рік на світ народилося б стільки його нащадків, що їхня маса виявилася б у 3 рази більшою, ніж вага всього населення на планеті.
  10. Гусениці, щоб перетворитися на метелика, проходять через лялькування. У ході цього процесу іноді відбуваються мутації, внаслідок яких комаха отримує частину тіла чоловічої особини, а частина – жіночої. Такі метелики-гермафродити зазвичай виживають не гірше за своїх звичайних родичів, але потомство принести вони часто не в змозі.
  11. Метелики бачать рухомі об'єкти набагато краще, ніж нерухомі.
  12. Скелет метелика розташований на зовнішній стороні її тіла. Його назва – екзоскелет. Він сприяє збереженню води всередині тіла метелика, запобігаючи цим її висихання.
  13. Більшість метеликів відчуває смак за допомогою рецепторів, розташованих на лапках, як і павуки.

Більше фактів про тварин і комах можна дізнатися на офіційному сайті журналу «Discover». Всього на сайті зібрано матеріали більше ніж на 3000 цікавих тем. Досліджуйте світ разом з «Discover».



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.