Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати стоматолога

1. Ваш стоматолог не повинен працювати у клініці, де єдиний співробітник – це він сам. Інакше рано чи пізно вам все одно доведеться цю клініку міняти - у пошуках ортопеда, хірурга, ортодонта, пародонтолога. Для лікування не завжди достатньо одного терапевта, навіть якщо ви думаєте, що «це всього лише карієс». Добре, якщо при необхідності вам можуть зібрати консиліум лікарів, щоб скласти комплексний план лікування.

2. Звертайте увагу на оснащення клініки — жоден лікар, який поважає себе, не працюватиме без обладнання, необхідного для лікування за сучасними протоколами. Наприклад, двовимірні панорамні знімки зубів у минулому – я за 3D. Немає сумнівів: комп'ютерна томографія (КТ) із тривимірними зображеннями зараз є найвірогіднішим рентгенологічним методом. Саме за допомогою КТ можна виявити карієс, не видимий для ока, і навіть деякі онкологічні захворювання на ранній стадії. Подивитись ТОП стоматологів Львова можна у ratelist за посиланням.

3. Стоматолог повинен постійно підвищувати свою кваліфікацію, відвідувати лекції, семінари, майстер-класи. 2022-го року ми не можемо працювати так, як працювали десять років тому — обсяги корисної інформації збільшуються щорічно, і треба засвоювати ці обсяги.

4. Вік лікаря - це все ж таки не головне. У свій перший робочий день я приймала пацієнтку, яка потрапила до клініки «гострого болю». У результаті вона продовжує спостерігатися вже 17 років, на консультації приходить і її родина. При цьому стоматолог може мати хоч 30-річний стаж, але це не означає, що він майстер своєї справи. Можна працювати всі ці роки за застарілими методиками, ґрунтуючись лише на власній думці, а не на даних доказової медицини.

5. У будь-якому випадку з'являйтеся в кабінеті вашого лікаря кожні 6 місяців – для огляду та гігієнічного чищення. Це той термін, за який можуть з'явитися карієс та зубні відкладення. І швидше за все, якщо проблема виникла останні півроку, вона не настільки значна і піддається швидкому лікуванню. А ось запускати процес не варто: це може вам коштувати дорого — у всіх сенсах цього слова

На які тонкощі ще звернути увагу?

1. Шукайте фахівця, який розуміє проблему повністю та цікавиться не лише карієсом на окремо взятому зубі, а здоров'ям всього організму. Повірте, і до встановлення пломби потрібно підходити з розумом. Адже якщо лікар не знає всіх особливостей змикання зубів, він може зашкодити навіть звичайній реставрації. Хороший лікар проводить комплексне обстеження та складає всеосяжний план лікування, спрямований на реабілітацію всієї людини. Звісно, далі вибір уже за самим пацієнтом.

2. Реальні історії пацієнтів на форумах – чудовий інструмент, щоб вивчити плюси та мінуси лікаря, але треба враховувати, що думки суб'єктивні і не завжди відповідають реальності. Легко сказати – шукайте спеціаліста. А де? У жодному медичному довіднику не написано, хто є хто. Так, стоматолог може всенародно — і в журналах, і у фейсбуці, і в тіктоці заявляти — я експерт у естетичній реставрації зубів. А потім виявляється, що він сходив на дві лекції та вилікував 2,5 особи. Ми вийшли із ситуації наступним чином: представляємо на сайті реальні історії людей (це бібліотека з 64 кейсів), які пройшли лікування в клініці, з докладними фото- та відеозвітами.

3. Актуальне обладнання та дипломи свідчать про те, що клініка та лікар не стоять на місці. Нові технології заощаджують ваш час і нерви, а лікар просто зобов'язаний витрачати багато годин на професійний тюнінг — диплом пристойного медвузу дає тобі право вчитися далі. Обов'язково ознайомтеся зі списком навчальних досягнень вашого стоматолога. Добре, якщо там є закордонні стажування. Не тому, що там краще, а тут гірше. Просто кожна школа має свої сильні сторони.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.