Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Будівництво сонячних електростанцій

Будівництво сонячної електростанції можна розбити на кілька етапів:

  1. Визначення розташування
  2. Визначення точки підключення до мережі
  3. Передпроектна документація, переговори
  4. Інфраструктура (дороги, паркан, охорона)
  5. Закупівля обладнання та логістика
  6. Монтаж несучих конструкцій
  7. Монтаж панелей, інверторів
  8. Налаштування трансформаторної підстанції
  9. Підключення до мережі
  10. Налаштування моніторингу

Кожен етап приносить нову економічно важливу інформацію, тому розробник може оновлювати оцінки очікуваної продуктивності, цифри очікуваного фінансового прибутку.

Визначення розташування

Спочатку визначають точку підключення. Необхідно буде спланувати проект і отримати згоду від місцевої влади.

Затвердження плану владою – перша важлива віха. Фотоелектричні установки вимагають значного простору, тому що великі масиви батарей повинні піддаватися впливу світла. На практиці електростанції займають не менше одного до півтора гектара площі на 1 МВт-год електроенергії, що потребує схвалення адміністрації. План також піддається комплексному аудиту у галузі охорони праці, здоров'я та навколишнього середовища.

Крім того, все більше набирають популярності останнім часом сонячні генератори, зокрема від компанії Джекері. Це надійне та екологічно чисте джерело енергії для кемпінгу, подорожей або у якості резервного джерела живлення у разі відключення електрики.

Точка підключення

Друга деталь при плануванні нового сонячного парку стосується доступності, розташування та потужності електромережі. Зазвичай, точка надається місцевою владою. Однак, необхідно обговорити кілька важливих питань.

По-перше, електромережа має поглинати повну потужність фотоелектричної електростанції. По-друге, розробник повинен бути готовим до витрат на надання ліній електропередач, а також додаткових витрат на модернізацію мережі для поглинання енергії станції.

Ці витрати можуть бути знижені шляхом ретельного планування та встановлення партнерських відносин із мережевими операторами у регіонах. Важливо будувати фотоелектричні електростанції в юрисдикціях із прозорими правилами та добрими постійними діловими відносинами.

Передпроектна документація

Цей етап включає отримання прав на землю, дозволи на будівництво та розроблення проектної документації. На цьому етапі також підписують Угоду про покупку електроенергії (PPA), яка забезпечує довгостроковий попит на продукцію електростанції.

Після врегулювання юридичних питань створюється інфраструктура, включаючи дороги та огородження; розробник також наймає співробітників служби безпеки. Як тільки вона буде створена, наступне завдання – купити та доставити обладнання.

Наступний список ілюструє послідовність проекту:

  1. Ідентифікація: визначення потенційної ділянки(ів), фінансування, розробка документації;
  2. Попереднє техніко-економічне обґрунтування: приблизний аналіз вигод, оцінка технічних варіантів, потреб ринку;
  3. Техніко-економічне обґрунтування: технічна та фінансова оцінка варіанта, оцінка фінансування, отримання дозволів, розробка приблизної технічної концепції, перший контакт із розробкою проекту;
  4. Фінансування / Контракти: видача дозволів, стратегія укладання контрактів, вибір постачальника та переговори щодо контракту, фінансування, комплексна перевірка, концепція фінансування;
  5. Робочий проект: підготовка для всіх відповідних лотів, підготовка графіка реалізації, завершення процесу видачі дозволів, кредитна угода;
  6. Будівництво: будівельний нагляд; незалежна технічна експертиза;
  7. Введення в експлуатацію: тестування продуктивності, підготовка проекту, незалежна перевірка введення в експлуатацію.

Пост-будівництво

На цьому етапі сонячна зарядна станція підключається до електромережі за погодженням з місцевою владою під час переговорів перед початком будівництва. Системи моніторингу також входять до складу обов'язкового обладнання, налаштовані для віддаленого моніторингу роботи установки.

Розробник може укласти договір із місцевим субпідрядником на проведення експлуатації та технічного обслуговування станції. Як правило, сонячні панелі вимагають мінімального обслуговування та є надійною твердотільною системою порівняно з трекерами. Сонячні панелі із кристалічного кремнію мають гарантований термін служби 10 років.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.