Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке криптовалюта, і в чому її особливості?

Говорячи простими словами, криптовалюта – це різновид цифрових грошей, який не має фізичного аналога та центрального регулятора. Незважаючи на це, сьогодні за цю децентралізовану валюту можна придбати цілком реальні товари, від кави до об'єктів нерухомості. Криптовалюта забезпечує швидкі транзакції та повну анонімність власників та учасників мережі.

Сам термін виник через кілька років після появи першої й на сьогодні найпопулярнішої криптовалюти – біткоїну. З 2009 року і по сьогодні ринок криптовалют активно розвивається. З'являються нові монети, і сьогодні їх уже декілька тисяч. А якщо ви шукаєте покрокову інструкцію по роботі з криптовалютою, радимо відвідати спеціалізований сайт cryptonovunu вже зараз.

Переваги та недоліки криптовалют

Ключові переваги криптовалют:

  1. Незалежність. Криптовалюта немає банківського чи державного регулювання. Цифрові активи не можна заморозити або вилучити.
  2. Захищеність від інфляції. Криптовалюта має верхню межу загальної емісії.
  3. Анонімність. Встановити чи відстежити особу власника гаманця неможливо, як і дізнатися дані про транзакції.
  4. Доступність. Криптовалюту можна легко придбати або видобути самостійно за допомогою майнінгу.
  5. Відсутність додаткових витрат. Комісій за перекази немає, або вони мізерні, а самі операції вирізняються високою швидкістю проведення.
  6. Волатильність. Всі чули приголомшливі історії успіху та збагачення людей, які вчасно придбали криптовалюту. Її вартість постійно зростає, причому вражаючими темпами.
  7. Надійність. Для створення криптовалют використовується криптографія – система шифрування даних з високим ступенем захисту. Криптовалюти на сьогодні неможливо підробити чи хакнути, що робить їх особливо привабливими для користувачів.

Можливі недоліки:

  1. Незалежність. Відсутність банківського або державного регулювання можна розцінювати одночасно як перевагу, і як ризик.
  2. Неможливість скасувати операцію.
  3. Ризик втрати «ключа». Кожен користувач при відкритті гаманця отримує пароль. Якщо його втратити, то гаманець та кошти на ньому стануть недоступними.
  4. Державна політика. Не всі країни лояльно ставляться до криптовалюти.

Де і як придбати криптовалюту?

Є кілька шляхів отримання альтернативних грошей:

  1. Майнінг. Видобуток криптовалют, що передбачає створення нових блоків у системі блокчейну. Майнери отримують певний відсоток за роботу, але сьогодні це потребує великих вкладень в обладнання потрібної потужності. ПЗ і витратне з погляду електроенергії, тому користувачі вдаються до хмарного майнінгу. Ресурси надають доступ до обчислювальних потужностей, а видобуток криптовалюти відбувається дистанційно. Такі послуги (ферми) часто пропонують обмежену кількість можливостей. Процес стає менш витратним, але й профіту чекати довго.
  2. Купівля криптовалюти у спеціальних обмінниках. Сьогодні існує безліч сервісів, які пропонують такий обмін, але ці угоди ніким не регулюються та несуть додаткові витрати, закладені в курс.
  3. Купівля монет з рук. Останнім часом це досить популярний спосіб придбання криптовалюти, але ризикований. Найчастіше ним користуються не справжні власники гаманців, а шахраї.
  4. Купівля валюти на біржі або у брокера. Цей спосіб придбання криптовалюти вважається найнадійнішим і найпопулярнішим. Перевага таких структур у тому, що вони ліцензовані та мають регуляторів, що знижує ризик шахрайських дій. Але й тут важливо вибирати компанію з великим досвідом присутності на ринку та не з офшорною пропискою.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.