Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Про колагенові креми та гелі: як і що вибрати?

Якщо вірити рекламі, крем з колагеном - справжнє диво косметичної промисловості, яка обіцяє швидке позбавлення від зморшок та інших вікових проявів, ефективне зволоження і вирівнювання шкіри. Але чи варто сліпо вірити цим твердженням? Спробуймо розібратися, для чого використовується колаген у косметиці, яким він буває і який дійсно надає ефект для шкіри обличчя.

Що таке колаген і навіщо він потрібен?

Насамперед з'ясуємо, що таке колаген і для чого він потрібен, адже цю речовину стали додавати практично в усі сучасні засоби для ліфтингу. Чи справді він такий необхідний для шкіри обличчя, яка переживає вікові зміни? Чи цілком можна обійтися без цього широко розрекламованого продукту?

Колагеном називають білок, присутній у сполучних тканинах людського організму. Однак більша частина цієї речовини (приблизно 70%) міститься в епідермісі та дермі (шари шкіри), лише решта 30% - у суглобах і хрящах. Молекула має спіралеподібну форму і виконує роль сполучної ланки між клітинами шкіри, будучи своєрідним каркасом, що відповідає за пружність та еластичність шкірного покриву. Саме зі зниженням кількості колагенових молекул у клітинах пов'язана поява перших ознак старіння шкіри - перші зморшки, зміна овалу обличчя.

Отже, ми з'ясували, для чого потрібен колаген - для підтримки пружності й тонусу шкіри обличчя. У молодому віці організм активно виробляє речовину самостійно, тому не потребує додаткових джерел її надходження. Однак з часом клітини оновлюються вже не так швидко і, щоб зберегти красу, доводиться вживати додаткових заходів. На сайті професійної косметики можна придбати гарний крем з колагеном за посиланням: https://naturel.ua/catalog/krem-kollagen-koreya/.

Шкода чи користь?

У необхідності колагену для організму ми переконалися. Однак ішлося про молекули, які виробляються шкірою самостійно, а не про синтезовані штучно. Залежно від свого походження, колаген у кремі може принести як користь, так і шкоду.

Колагеновий білок видобувається з різних джерел рослинного і тваринного походження. Що стосується перших, то речовину, яка виробляється з рослин, не можна назвати колагеном у повному сенсі цього слова. Екстракти пшениці, сої та інших рослин містять велику кількість амінокислот, що сприяють зволоженню і живленню шкіри, проте не здатні стимулювати власне вироблення в ній колагенових молекул. Рослинний колаген вважається найбезпечнішим для людини, проте креми, до складу яких він входить, коштують досить дорого.

Шкоди може завдати білок, отриманий з дерми великої рогатої худоби, який тривалий час використовується в косметології. Наразі багато виробників відмовилися від нього через почастішання випадків алергічних реакцій. Найкращим замінником стали косметичні засоби, що містять колагенові молекули, які добувають зі шкіри та панцирів морських мешканців - риб і молюсків. Ці речовини нешкідливі для людини, оскільки майже в точності повторюють структуру її власного білка.

Купити хорошу косметику з колагеном недорого практично нереально. Найімовірніше, в таких засобах буде використано речовину тваринного походження, застосовувати яку небажано. Краще вибрати крем з морським або в крайньому разі з рослинним колагеновим білком. Зберігати його необхідно в холодильнику, не можна в жодному разі використовувати засіб із вичерпаним терміном придатності.

Слід також враховувати те, що колагенові креми та інші косметичні засоби з часом можуть викликати звикання, і шкіра припинить вироблення власних молекул. Тому використовувати таку косметику можна тільки після 40 років.

Ефект використання

Який же ефект чинить колаген, точніше, крем з його вмістом, на шкіру обличчя? Метою розробки цих косметичних засобів було подовження молодості епідермісу і дерми на клітинному рівні, стимуляція процесів вироблення власних колагенових молекул, що гарантувало б природне оновлення шкіри.

Якісні креми з колагеном ефективно і глибоко зволожують епідерміс, підвищують еластичність і пружність шкірного покриву, надають ліфтинговий ефект, усувають вікову пігментацію, мінімізують невеликі косметичні дефекти (шрами, рубці, постакне), зменшують кількість зморшок. Однак усе перераховане вище стосується тільки якісних косметичних засобів, які не продаються в мас-маркеті. Купувати їх рекомендується в спеціалізованих магазинах або аптеках.

Види косметики з колагеном

Колаген у косметиці використовується не тільки для догляду за шкірою обличчя. Його застосовують і для поліпшення стану волосся, а також для уповільнення старіння шкіри навколо очей. Для обличчя на основі колагенового білка виготовляють маски, сироватки та креми.

Маски рідко призначаються для домашнього застосування. За процедурою їх використання обов'язково має спостерігати фахівець. Маски являють собою колагенові листи, що допомагають створити на поверхні шкірного покриву плівку, яка утримує вологу і заповнює нерівності.

Колагенові молекули, які входять до складу кремів, покликані боротися з появою зморшок завдяки своїй здатності збільшуватися в кілька разів, вбираючи вологу. Проникаючи всередину епідермісу, вони ніби "виштовхують" зморшки зсередини, вирівнюючи рельєф шкірного покриву.

У сироватках колагеновий білок, отриманий з морських ракоподібних, застосовують у поєднанні з гіалуроновою кислотою для посилення ефекту омолодження та інтенсивного зволоження шкіри.

Колагенові молекули, що містяться в косметиці для волосся (масках, бальзамах, сироватках), допомагають позбутися підвищеної сухості та ламкості, вилікувати пошкоджені посічені кінчики, зробити локони більш слухняними, збільшити їхній об'єм, посилити блиск.

Таким чином, косметика з колагеном, за умови її належної якості, є не тільки корисною, а й необхідною.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.