Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке небанківська кредитна організація?

Останнім часом широкого поширення набули різні небанківські кредитні організації. Здебільшого це фінансові установи, які пропонують громадянам швидкі мікрокредити чи позики під заставу майна – автомобільні, ювелірні, ломбарди. Однак навіть ті, хто звертається за допомогою до мікрофіннасових організацій (МФО) та ломбардів не вперше, не можуть сказати, що таке НКО і чи має ця абревіатура — наприклад, Спліт - щось спільне з некомерційними організаціями.

Визначення НКО

Небанківська кредитна організація – це фінансова установа, яка надає певні банківські послуги, але не є банком. Часто в статтях можна зустріти скорочення НКО (а також ПНКО та РНКО, про які ми розповімо далі), проте не варто плутати це скорочення з абревіатурою некомерційних організацій, що виглядає так само. Права та обов'язки небанківських кредитних організацій прописані у ЗУ “Про банки та банківську діяльність”. Діяльність НКО регулюється також іншими українськими відомствами, конституцією, кодексами, нормативними актами міністерств та міжнародними угодами.

Що спільного у банків та небанківських фінансових установ? Насамперед, і ті, й інші – це юридичні особи, які здійснюють деякі банківські операції. Для своєї діяльності такі компанії повинні мати ліцензію та певну організаційно-правову форму. Які це можуть бути форми?

  1. ТОВ (товариства з обмеженою відповідальністю) – юридична особа, засновники якої (громадяни чи підприємства) несуть відповідальність за зобов'язання підприємства лише у розмірі часток у капіталі компанії.
  2. АТ (акціонерні товариства) – статутний капітал ділиться акції, тому учасники товариства несуть відповідальність лише у розмірі належних їм паперів. Акціонерні товариства бувають закритими, де цінні папери поширюються лише між учасниками товариства, та відкриті, у яких акції реалізуються вільно.
  3. Товариство з додатковою відповідальністю – явище, що майже зникло в Україні. Якщо активів суспільства бракує повного погашення, залишок погашають засновники – з власних коштів.
    В Україні кредитні організації найчастіше створюються у формі акціонерних товариств, рідше – у вигляді ТОВ.

Для будь-якої небанківської фінансової установи необхідно використання наступних атрибутів:

  1. найменування НКО українською мовою, а також абревіатура, якщо необхідно;
  2. переклад назви іноземними мовами;
  3. унікальний логотип та друк фірми.

Важливо пам'ятати, що небанківські фінансові установи, які не отримали ліцензії на надання банківських послуг від Нацбанку, не можуть використовувати в назві слова "банк" та "кредитна організація". Наявність цих поєднань у назві може ввести потенційного клієнта в оману.

Види НКО

Простежити різницю між банківськими і небанківськими кредитними організаціями можна, розглянувши кожен окремий вид. Спершу ми проаналізуємо РНКО – розрахункові небанківські кредитні організації.

РНКО

Розрахункові НКО створюються для надання розрахунково-касових послуг як приватним особам, так і підприємствам.
Закон забороняє РНКО здійснювати такі операції:

  1. відкривати та вести банківські рахунки фізосіб;
  2. здійснювати перекази за дорученням фізосіб за банківськими рахунками;
  3. залучати вклади та розміщення дорогоцінних металів;
  4. видавати банківські гарантії.

До РНКО можна зарахувати клірингові компанії. Клірингова діяльність — це особливий вид професійної роботи на ринку цінних паперів, але іноді вона може бути поєднана з іншими видами діяльності за визначеними у законі умовами.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.