Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати правильно сорт картоплі для посадки

Потрібно всього 1-3 бульби нового сорту, щоб протягом року забезпечити присадибну ділянку насіннєвою картоплею. Тіньові та світлові паростки, отримані в темному або світлому приміщеннях (маленькі стеблинки), розподіл куща дозволять отримати 100-150 і більше насіннєвих бульб. Розмножити новий сорт можна і пагонами картопляного куща. Для цього пагони, що утворюються в пазухах листя бадилля, обережно зріжте лезом безпечної бритви і висадіть у гряди, так само як розсаду помідорів. Пагони добре полийте і на кілька днів притініть.

Адже без хорошого сорту (більше про сорти картоплі — тут) — цю істину особливо мають засвоїти ті, хто звик без розбору купувати на ринку випадкову суміш сортів — високого врожаю не отримаєш. Однак насамперед нагадаємо: у різних ґрунтово-кліматичних зонах один і той же сорт може дати різний урожай, тому перевагу треба віддавати районованим саме у вашій області (краї) сортам. Отже, ранньостиглий сорт Незабудки, виведений в Українському НДІ картопляного господарства шляхом схрещування сортів Швальбе та Карла. Районований на Київщині, перспективний і для інших областей. Сорт столового призначення. Кущ середньої висоти, стебла має слабогіллясті, нечисленні, листя світло-зелені. Цвітіння короткочасне та слабке, квітки білі. Бульби білі овальні, шкірка їх гладка, дрібні очі, нечисленні, м'якоть злегка кремова. Маса товарної бульби — 80-100 г. За даними сортоділянок Київської області, врожайність убраної в ранні терміни картоплі на 42 ц/га (420 г на 1 м2) вища, ніж у стандартного сорту Бородянський. Смакові якості бульб сорту Незабудка хороші, так само як і їхня лежкість у період зимового зберігання. Сорт стійкий до раку, відносно стійкий до вірусних хвороб.

Ще один ранній сорт – Пригожий 2. Цей високоврожайний сорт, як і Незабудка, столового призначення. Кущ у Пригожего 2, як у Незабудки, компактний, середньої висоти, стебла його слабогіллясті, але на відміну від Незабудки стебла численні, а цвітіння рясне, віночок квіток синьо-фіолетовий. Бульби овальні, білі, шкірка гладка, очка дрібні, нечисленні, м'якоть кремова. Маса товарного бульби — 100—150 р. Урожай на 156—168 ц/га (1560—1680 р на 1 м2) вищий, ніж у Білоруського раннього. Смакові якості оцінюються в 3,7-4,0 бала (у Незабудки - 3,7-4,4 бала), лежкість бульб хороша. Сорт стійкий до картопляної нематоди та раку, відносно несприйнятливий до вірусних захворювань та фітофторозу.

Сорт Зарічний відноситься до середньостиглих. Він виведений у НДІ картопляного господарства шляхом схрещування сортів Епока і Агра. Як і два попередні сорти, Зарічний – столового призначення. Кущ формою також нагадує ці сорти. Але на відміну від них листя має темнозелені, стебла сильногіллясті, віночок квітки червоно-фіолетового забарвлення. За формою бульб, структурою очей та шкірки він нагадує попередні два сорти. Колір шкірки і м'якоті бульб кремовий, м'якуш не темніє ні в сирому, ні в вареному вигляді. Середня маса товарної бульби – близько 140 гр.

За матеріалами: https://dobrodar.ua/



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.