Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Жорсткість води: як її визначити та на що вона впливає

Вода є одним із найважливіших ресурсів на нашій планеті. Вона необхідна для пиття, приготування їжі, дотримання гігієни та технічних потреб. Проте в багатьох домогосподарствах дуже гостро стоїть питання забруднення води, адже в такому стані вона становить серйозну загрозу для здоров’я людини.

Одним з показників забрудненої води є високий рівень жорсткості. Чим небезпечна підвищена жорсткість води та як ефективне очищення води для дому може вплинути на її якість — питання, яким варто приділити увагу.

Що таке жорсткість води

Жорсткість води — це кількість розчинених у ній кальцію, магнію та інших двовалентних іонів. Саме ці мінеральні сполуки й визначають ступінь жорсткості води. Жорсткість води в будинках має вирішальне значення для комфорту її використання, технічного стану побутової техніки, водопровідних і каналізаційних установок.

Які існують види жорсткості води

Розрізняють два основних типи твердості води — карбонатна (містить кальцій і магній) та некарбонатна (містить нітрати магнію та кальцію, сульфати, хлориди). Карбонатна жорсткість нестійка і легко усувається за допомогою кип'ятіння води. Для зменшення некарбонатної жорсткості самого кип'ятіння неодостатньо.

Як перевірити жорсткість води

Найпростішим способом визначення рівня жорсткості води є використання тестера або тест-смужок. Точніші показники якості води надають спеціалізовані лабораторії, куди взірець можна віддати на перевірку. В оцінюванні води застосовуються різні шкали, які допомагають зрозуміти результати тесту. Інтерпретація результатів твердості води за найпоширенішою німецькою шкалою виглядає наступним чином:

  1. результати нижче 5,6°dh — дуже м'яка вода;
  2. 5,6 – 11,2°dh — м’яка вода;
  3. 11,2 – 19,6°dh — вода середньої жорсткості;
  4. 19,6 – 30,8°dh – жорстка вода;
  5. вище 30,8°dh — дуже жорстка вода.

Експертами ВООЗ рекомендована жорсткість питної води в межах 3-6°dh, що забезпечує її м'якість і дозволяє уникнути проблем з накипом.

Чим шкідливе використання жорсткої води

Тривале використання жорсткої води може призвести до багатьох неприємних проблем, наприклад:

  1. вапняного нальоту на побутовій техніці — пральних, посудомийних машинах, кавомашинах, чайниках;
  2. пошкодження водопровідного обладнання — утворення накипу, звуження просвіту труб, збільшення витрат на опалення;
  3. погіршення результатів пранням — в жорсткій воді мийні засоби погано піняться, що призводить до збільшення їх витрат;
  4. негативного впливу на шкіру та волосся — жорстка вода може викликати сухість і подразнення.

Та найнебезпечнішою жорстка вода є для організму людини. Вона може призвести до проблем із зубами та сечовидільною системою.

Як можна регулювати жорсткість води

Одним із найефективніших способів досягнення нормальної жорсткості води є установка пом’якшувача, який працює за принципом іонного обміну. Такий пристрій видаляє з води іони кальцію та магнію, замінюючи їх іонами натрію, які не призводять до утворення відкладень.

Вибираючи пом'якшувач води, насамперед слід звертати увагу на якість використовуваних матеріалів, ефективність пристрою, здатність економити воду та солі для регенерації. Хороша якість пом'якшувача води забезпечує тривалу та безвідмовну роботу пристрою.

Жорсткість води — це той аспект, який не можна залишати поза увагою. Нормальна жорсткість води не тільки покращить якість життя, але й захистить побутову техніку від пошкоджень. Вибрати пом’якшувач води відповідно до індивідуальних потреб можна, звернувшись в компанію Aqua-Life.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.