Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Паратгормон та його показники

Паратгормон або паратиреоїдний гормон (ПТГ) – це специфічна речовина, яка синтезується паращитоподібними залозами. Він має компенсаторне та регулятивне значення. ПТГ підтримує нормальний рівень кальцію та фосфору в крові. Його концентрація оцінюється в системі з іншими показниками гормонів і рівнем мінеральних речовин.

Коли проводиться аналіз на ПТГ?

Пацієнту призначається проведення аналізу на визначення рівня паратгормону у таких випадках:

  1. наявність симптомів гіпер- або гіпокальціємії;
  2. зниження або підвищення рівня кальцію в крові;
  3. виявлення захворювань паращитоподібних залоз за результатами УЗД;
  4. захворювання нирок;
  5. діагностика остеопорозу;
  6. перед та після проведення хірургічного видалення паращитоподібних залоз.

Проведення аналізу дає змогу виявити порушення та визначити їх причину, стадію та ступінь прогресування захворювання, а також оцінити ефективність проведеної терапії. Детальну інформацію про дослідження на паратиреоїдний гормон читайте на сторінці https://nikolab.com.ua/prices/1235-2/.

Оцінка результатів

Рівень паратгормону не залежить від віку та статі пацієнта. У нормі його значення знаходиться в межах 15-65 нг/мл. Цей показник є нестабільним та залежить від різних факторів, у тому числі й сторонніх. На рівень ПТГ можуть вплинути:

  1. вагітність та період грудного вигодовування (рівень ПТГ підвищується);
  2. вживання коров’ячого молока впродовж декількох годин до проведеного аналізу може призвести до зниження показника;
  3. проведення сцинтіграфії або радіоізотопного дослідження може призвести до хибних коливань рівня ПТГ, тому проводити аналіз необхідно через декілька днів після обстеження (після того, як паращитоподібні залози відновлять свою роботу);
  4. максимальний рівень ПТГ спостерігається близько 12-14 години, але можливі відхилення через індивідуальний біологічний ритм пацієнта.

Також паратгормон є чутливим до прийому деяких медикаментів, особливо антидепресантів, діуретиків, протисудомних ліків. Такі лікарські засоби здатні збільшити концентрацію гормону в крові.

Мінімальний рівень ПТГ спостерігається близько 8 години ранку. Саме в цей час рекомендується проводити забір матеріалу для дослідження.

Причини відхилення від норми

Рівень ПТГ може збільшуватись у таких випадках:

  1. Гіпокальціємія. Рівень ПТГ зростає при дефіциті кальцію, щоб посилити виведення мінералу з кісткової тканини та нормалізувати його рівень у крові.
  2. Ураження паращитоподібних залоз (злоякісна пухлина, гіперплазія тканин).
  3. Недостатня чутливість до паратгормону на фоні вторинних набутих патологій та спадкових захворювань. У таких випадках виробляється більше паратгормону для подолання резистентності тканин.
  4. МЕН-синдром, множинна ендокринна неоплазія.
  5. Тяжкі патології нирок, ниркова недостатність, порушення фільтруючої функції.
  6. Рак легень, нирок та інших органів. Деякі види пухлин здатні стимулювати синтез ПТГ або продукують гормон самостійно.
  7. Рахіт.
  8. Метастази в кістки.
  9. Дефіцит кальцію або вітаміну Д.

Зниження рівня ПТГ може відбуватися внаслідок наступних станів:

  1. саркоїдоз;
  2. тяжкі форми гіпотиреозу;
  3. дефіцит магнію в організмі;.
  4. деякі аутоімунні патології(при відсутності уражень паращитоподібних залоз та зниження ПТГ під час проведення аналізу, варто пам’ятати, що зміни можливі по мірі прогресування захворювання);
  5. надлишок вітаміну А;
  6. надмірна кількість вітаміну Д, що надходить в організм;
  7. порушення обміну міді (хвороба Вільсона-Коновалова);
  8. ускладнення хірургічного лікування паращитоподібних залоз;
  9. надлишок кальцію в організмі.

Приблизно у 10-15% пацієнтів визначити причину зниження рівня ПТГ неможливо. В таких випадках говорять про ідіоматичне зниження концентрації паратгормону.

Здати аналіз крові на визначення рівня паратгормону можна в лабораторії Ніколаб https://nikolab.com.ua/uk/ у вашому місті. Щоб результати дослідження були максимально достовірними, варто правильно підготуватися до обстеження, дотримуючись рекомендацій лікаря.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.