Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Українцям, які працюють в Польщі підготували сюрприз

У Польщі набув чинності новий закон, що стосується сезонних робіт. Він досить жорстко регламентує відносини роботодавців та іноземних сезонних робітників.

Йдеться про збирання врожаю, а також сортувальні роботи і заготівлю фруктів і овочів на зиму. У новому законі передбачено обов'язкове укладання договору нового типу. Згідно з документом, працювати в Польщі іноземному громадянину можна буде не більше 180 діб. Договір передбачає медстраховку, яка дає право на безкоштовне медобслуговування, і страхування від нещасного випадку на роботі - виплату грошової компенсації. Розмір заробітної плати роботодавець може визначати самостійно. У нього є право встановлювати її в меншому розмірі, ніж мінімальна зарплата, передбачена законодавством країни (13,7 злотих). Щомісяця польський роботодавець зобов'язаний платити податок на сезонних робітників, він становить 184 злотих на одну людину. У зв'язку з нововведеннями в законодавстві, фахівці прогнозують реальне зниження заробітних плат сезонним робітникам.

Відомо, що кількість українських заробітчан в Польщі досягла 1,2 млн осіб (дані Міжнародної організації праці). В цілому в Польщі зараз проживає 2 млн українців.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


One thought on “Українцям, які працюють в Польщі підготували сюрприз

Залишити відповідь