Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чи шкідливо вдихати гелій із повітряних кульок?

Гелієві кульки - безсумнівні прикраси будь-якого свята, особливо дитячого. Часто їх використовують не тільки в якості оформлення, але і для жартів. Відомо, що, якщо вдихнути гелій, тембр голосу на певний час змінюється, стає смішним, мультяшним. Щоб додати веселощів, багато дихають цим газом, імітуючи різні голоси. Чи шкідливо вдихати гелій з кульки? Щоб отримати відповідь на це питання, необхідно розібратися в природі газу. Самі ж кульки із гелієм ви можете замовити на сайті https://pozitiff.kh.ua/shary-s-geliem із доставкою по м. Харків.

 

Чи шкідливий гелій з кульок для людини?

Гелій відноситься до нетоксичних газів, тому його не можна назвати небезпечним для людини. Але в кульці присутній тільки гелій, його концентрація доходить до 99%. А значить, дихати доводиться сумішшю, яка практично не містить кисню. Це призводить до кисневого голодування - станом, дуже небезпечного для здоров'я. До наслідків дефіциту кисню в організмі відносяться:

  1. Втома, розбитість, сонливість;
  2. Розмитість зору, зниження концентрації;
  3. Тремор рук і ніг;
  4. Порушення роботи головного мозку, серця і судин.

Особливу небезпеку гіпоксія (кисневе голодування) представляє для дітей і тих, хто страждає патологіями дихальної системи і проблемами з голосовими зв'язками. Категорично заборонено вдихати гелій вагітним і годуючим жінкам.

Які ознаки гіпоксії? В першу чергу при нестачі кисню з'являється запаморочення, головний біль, нудота (часто з блювотою), потемніння в очах. Якщо при перших симптомах не припинити дихати газом, розвиваються труднощі з диханням.

 

Як безпечно вдихати гелій з кульки?

Слід знати, що людський мозок може якісно працювати без кисню тільки протягом 6 секунд. Не варто перевищувати цей час при вдиху гелію.

Якщо вирішили використовувати газ, щоб змінити тембр голосу, робіть це правильно:

Візьміть кульку. Якщо у виробу не зав'язано отвір, приготуйтеся до вдиху гелію з нього. В іншому випадку зробіть невеликий прокол.
Видихніть все повітря з легенів, щоб там утворилося місце для гелію.
Глибоко вдихніть газ. Важливо, щоб він потрапив глибше, інакше не вийде ефект зміни тембру.
Вимовте заготовлену фразу.
Зробіть 2 - 3 глибоких вдиху - видиху кисню.
При перших ознаках кисневого голодування негайно припиніть дихати гелієм. Постарайтеся вийти на свіже повітря або хоча б протягом декількох хвилин робіть глибокі вдихи біля відкритої кватирки.

Якщо бачите, що людина, яка вдихає гелій, втратила свідомість, терміново надайте їй першу допомогу. Для цього покладіть потерпілого і забезпечте до нього доступ свіжого повітря. Розстебніть верхні гудзики одягу, дайте понюхати нашатирний спирт або бризніть на обличчя водою. У разі, коли вжиті заходи є неефективними, викличте бригаду медичної допомоги.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь