Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Димар - невід'ємна частина системи опалення

Незалежно від типу котла, який ви встановите в своєму будинку, одним з головних елементів опалювальної системи є димохід - пристрій, за допомогою якого продукти згорання виводяться назовні. Ще одна важлива функція димоходу - забезпечення надходження повітря для підтримки процесу горіння, тобто, для створення природної тяги в системі котла. Від якості матеріалів, обраних для виготовлення димоходу, а також від грамотного монтажу всієї системи, залежить не тільки ефективність опалення в будинку, але і безпеку всіх його мешканців.

Якими бувають димоходи

Цегляний димохід. Традиційний димар, який користується популярністю сотні років у всіх регіонах нашої країни. Основний плюс - мінімальні витрати на матеріали: для його будівництва необхідні тільки вода, пісок, глина, і, власне, сам цегла. Мінусів більше: по-перше, знайти в наш час тлумачного майстра - справжня проблема. По-друге, димохід з цегли не володіє властивостями, які необхідні для правильної роботи сучасних котлів, а саме:

  1. Забезпечення видалення диму при низькій температурі;
  2. Здатність витримувати підвищену температуру димових газів;
  3. Стійкість до впливу агресивних кислот і конденсату

Крім того, незважаючи на низьку вартість матеріалів, монтаж цегляного димоходу - досить трудомісткий процес, що вимагає наявність додаткового фундаменту і багатьох інших нюансів. Тому в сучасних будинках такі димоходи - явище рідкісне.

До речі, на сторінці http://dom-sauna.com.ua/articles/667-dymohody-pod-zakaz-odessa-izgotovlenie-montazh ви можете замовити виготовлення та монтаж димоходів під замовлення за вигідною ціною.

Сталевий димохід. Це свого роду сучасний відповідь консервативному цеглі. Димохід є металеву трубу, виготовлену і нержавіючої жароміцної сталі. Така конструкція легко монтується як в тільки що будується, так і в старих будівлях. Серед основних переваг димоходів зі сталі варто відзначити:

  1. Довговічність, міцність, стійкість до корозії;
  2. Завдяки круглому перетину труби видалення димових газів відбувається без будь-яких перешкод (на відміну від квадратних цегляних конструкцій, де виникають місцеві завихрення, які заважають руху основних димових потоків);
  3. Гладкість металевих стінок труби забезпечує мінімальний осад сажі в димоході;
  4. Універсальність - сталеві димоходи сумісні з будь-якими модифікаціями сучасних опалювальних котлів.

Азбестоцементний димохід. Фахівці з монтажу димоходів не розглядають азбестоцементні труби в якості будівельного матеріалу апріорі. Але, наші співгромадяни часто вибирають саме цей матеріал для димоходу, зважаючи на його низьку вартість, нехтуючи при цьому всіма заходами безпеки. Використовувати азбестові труби в якості димоходу категорично не можна з двох причин:

  1. Азбестоцемент - канцерогенна речовина, що негативно впливає не тільки на здоров'я власників таких димоходів, але і на здоров'я ваших сусідів і стан навколишнього середовища в цілому;
  2. Азбестоцемент - речовина з високим коефіцієнтом пожежонебезпеки.

Перш ніж заощадити на будівництві димоходу - задумайтеся - що вам важливіше: життя і здоров'я близьких або кілька паперових купюр.

На жаль, чи від необізнаності, або від властивої риси характеру багатьох наших домовласників «дешево - зате сердито», статистика пожеж в нашій країні вражає - тут ми займаємо одне з перших місць в світі. Більшість загорянь відбувається через помилки в розрахунку конструкції димоходу, економії на матеріалах і вибору доморощених фахівців, що не дають ніяких гарантій на свою роботу. Саме тому важливо довіряти таку роботу професіоналам.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь