Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Різні види електродів і їх переваги

Ось уже близько більше століття зварювальне справу активно розвивається. За цей час з'явилося досить багато різновидів електродів, кожен з яких ідеально підходить для вирішення особливої ​​завдання. Адже і типів електрозварювання створено вже чимало, а технологи продовжують їх удосконалювати.

Тим часом, загальноприйнятою серед професіоналів класифікації зварювальних електродів поки що немає. У багатьох державах склалися свої підходи, згідно з якими поділяються зварні вироби. Крім того, марки електродів не прописуються ніде в державних стандартах, вони призначаються згідно з паспортом продукції і технічним умовам. Можна лише з упевненістю сказати, що всього зварювальники земної кулі зараз мають справу з двомастами видами електродів.

У нас використовують поділ на металеві та неметалеві. У свою чергу, серед металевих виділяють не плавляться і плавляться. А що плавляться, нарешті, мають градацію на непокриті (їх використовують тільки як зварювальний дріт під захистом газів) і покриті. При аргонодугованому зварюванні майже завжди використовують вольфрамові плавлені електроди.

Мідь зварювати складно, це знає кожен досвідчений зварник. І тому він, звичайно ж, візьме спеціально відповідний електрод. Виняток становить робота з мідними проводами, тут годяться і звичайнісінькі інструменти - з вугілля або графіту.

До речі, перейшовши на сайт bestves.com.ua можна придбати якісні зварювальні електроди за помірними цінами.

Графітовий електрод графітовий електрод дуже мало страждає від ерозії, стійкий до перегріву, відрізняється дуже маленьким ризиком механічної деформації в процесі роботи. Якщо не використовувати його пару років, він не втратить своїх якостей. Крім того, термін служби (що витрачаються) у графітового електрода помітно вище, ніж у вугільного (який можна зустріти зараз все рідше).

Трубчасті електроди трубчасті електроди з міді діаметром до 0,2 см, що виготовляються на різьблений дротяної машині, відрізняються рядом важливих достоїнств. Це жорстка конструкція, низький опір електричному струму, велика глибина свердління, прецизійно заданий діаметр, наявність особливого каналу для відводу продуктів ерозійного процесу.

Вольфрамовий електрод вольфрамовий електрод, а також з присадками деяких рідкоземельних металів, плавиться при температурі набагато більшою, ніж температура зварювального процесу. Він гарантує, що дуга буде стійкою і не зривається незалежно від виду струму і його полярності. Вольфрам відомий також своєю малою зношуваність. Ще зроблені з нього електроди хороші тим, що можуть використовуватися для з'єднання різних металів. Переважно робота ведеться в атмосфері інертних газів.

Будь-який неметаллический електрод - завжди не плавиться. Їх переваги проявляються при швидкій різанні, строжке, при роботі з найбільш товстими листами, при виправленні дефектів ливарних робіт і попередніх сварок. Вузький (невеликого діаметра) стрижень з високолегованої сталі, завжди робиться ще й коротким, так як інакше розігрів при зварюванні, зважаючи збільшеного опору, виявляється занадто великий. Зате низьковуглецевий сталь, хоча і дозволяє робити довгі електроди, відрізняється меншою механічною міцністю, так що тут завжди доводиться шукати баланс, що саме краще.

Більш точна підгонка характеристик залежить вже від використовуваного покриття. Так, газоутворюючі компоненти (мінерали або органіка) під впливом тепла виділяють гази, відтісняють повітря. В результаті зона зварювального процесу виходить безповітряному. Шлакоутворення (що досягається завдяки кислим і основним окислам), дозволяє також убезпечити процес розплавлення і кристалізації металу від атмосферного повітря. Шлаки легше металу і спливає наверх.

Якщо частина металу знаходиться в складі оксидів, відновити їх можна розкисляють компонентами. Там, де є ризик зриву електричної дуги, доцільно використовувати електроди з стабілізуючими на основі заліза.

Також існують електроди з легуючими компонентами (поліпшують якість металу в зварювальному шві), сполучними (перетворюють покриття в однорідний шар), а залізний порошок робить зварювання набагато продуктивніше. Ряд добавок володіє відразу декількома перевагами.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь