Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати датчик руху для включення світла

Перші датчики руху були створені як засіб від недоброзичливців: світло включався в момент неочікуваного проникнення людини на територію будинку. Але потім датчики набули поширення і зараз використовуються для зручності та економії електроенергії. Розглянемо докладніше, як правильно вибрати датчик руху.

Застосування датчика руху

Основних причин застосування датчика руху для включення світла три: безпека, зручність, економія. Приклад безпеки - дитяча кімната. Вимикачі світла найчастіше знаходяться високо, щоб дістати до вимикача, діти встають на стільці, що веде до травм. У приватному будинку встановлений на сходах світильник з датчиком руху вбереже від падіння. Знехтувати зручністю автоматичного включення світла - теж важко. Коридор перед вхідними дверима завжди темний, природне освітлення туди не потрапляє. А саме в коридорі ми опиняємося, коли заходимо в будинок. Поки дістанеш рукою до вимикача, в потемках можна оступитися. А якщо руки зайняті покупками, то без датчика руху дуже важко.

До речі, купить датчик движения ви можете на сайті security-shop.com.ua за найприємнішими цінами вже сьогодні.

Економія на перший погляд здається мінімальної, а при детальному підрахунку розклад змінюється на протилежний. Згадайте, як часто ви готуєте на кухні, і відвернувшись на заняття з дитиною, йдіть не виключивши світло? Часто люди забувають вимкнути світло в санвузлі і коридорі, залишаючи приміщення. В місяць економія складе кілька сотень Вт, а в рік? До плюсів датчика руху відноситься ще і універсальність, встановити пристрій можна на включення електрики, музичного центру, телевізора і інших електричних приладів. Мінус у датчика руху тільки один - висока вартість. Але якщо згадати про розрахованої економії, то стає зрозуміло, що цей мінус швидко окупається.

Класифікація датчиків руху

За розташуванням датчики діляться на вуличні та внутрішні, по розташуванню в приміщенні розрізняють стельові, настінні і кутові датчики. Крім того, існують провідні та автономні прилади. Основна класифікація розрізняє пристрої за принципом дії. Виділяють 3 види датчика руху: Ультразвуковий датчик руху. Датчик складається з випромінювача ультразвукових хвиль і волноуловітеля. Хвилі відбиваються від будь-якого об'єкта, що здійснює рух, уловлюються сенсором, датчик спрацьовує. Мінус ультразвукового датчика в збоях при уловлюванні повільного руху. Крім того, він негативно впливає на тварин, в будинок з тваринами такий датчик не рекомендується.

Інфрачервоний датчик руху. Датчик реагує на тепло об'єктів. Пристрій і принцип дії абсолютно безпечні для людини або тварини. Особливості застосування інфрачервоних датчиків - обмеження за місцем використання. Наприклад, на кухні такий датчик марний, буде спрацьовувати від плити і тепла побутових приладів. Монтаж інфрачервоного датчика руху розраховуйте так, щоб кут обхвату торкався місця, що нагріваються сонячним проміннями. Мікрохвильовий датчик руху. Принцип роботи такого датчика руху ідентичний ультразвуковому, тільки випромінює він не ультразвукові, а електромагнітні хвилі. Плюси приладу в невеликих розмірах, безпеки випромінювання, широкому куті обхвату, пристрій реагує на повільні рухи і не реагує на погодні прояви. Але до недоліків датчика відноситься висока ціна і спрацьовування на «чужі» мікрохвилі. Особливості вибору датчика руху.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь