Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Вибираємо ідеальний екран для ноутбука

Дисплей для більшості користувачів є головним компонентом ноутбука. Чи не позначаючись на продуктивності і технічних характеристиках комп'ютера, екран сильно впливає на комфорт і безпеку користування. Адже яким би потужним не був комп'ютер, якщо очі від нього сильно втомлюються, експлуатувати його по повній не вийде. Радість від придбання нового ноутбука можуть затьмарити такі неприємні особливості дисплея, як малий кут огляд, низький контраст або яскравість, наявність відблисків і багато інших.

Більш того, заміна невідповідного екрану, доступна власникам стаціонарних ПК, неможлива або, як мінімум, вкрай витратна. У деяких випадках установка нової рідкокристалічної матриці просто не передбачена конструкцією.

Зверніть увагу, що якісний экран для ноутбука samsung ви можете придбати на сайті lcd-screen.com.ua вже зараз.

Виробники та продавці портативних комп'ютерів - далеко не ті, кому можна вірити при виборі. Для покращення роботи екрана і весь ноутбук не завдавали дискомфорт експлуатації і зберегли здоров'я, слід орієнтуватися на відгуки, свої знання з досвідом і оцінки незалежних експертів. Даний посібник має на меті познайомити вас з основними характеристиками і показниками якості дисплея, навчити відрізняти IPS-матрицю від TN, оцінювати яскравість, контрастність і інші робочі характеристики. Це убезпечить вас від тимчасових і фінансових витрат, пов'язаних з поверненням і заміною комп'ютера.

TN і IPS: що краще

У більшості сучасних мобільних пристроїв, будь то планшетні комп'ютери, ноутбуки або смартфони, стоять рідкокристалічні панелі TN або IPS. У обох видів є характерні переваги та недоліки. Давай розглянемо їх і з'ясуємо, коли краще віддати перевагу тому чи іншому дисплею.

IPS-дисплей: зразок гарного кольору

Абревіатура IPS означає In-Plane-Switching (в плоскому перемиканні). Важливою перевагою дисплеїв з такою матрицею є якісна передача зображення незалежно від кута огляду. Більш того, IPS має дуже гарну передачу кольору, зображення в діапазоні RGB не втрачають точності кольорів, яскравості і виразності відтінків. Ця перевага особливо важливо для тих, хто вибирає ноутбук для відеомонтажу і роботи з фотографіями. У екранів з IPS-матрицею хороша контрастність.

Недоліками даної технології щодо TN є довший відгук пікселів. Це означає, що динамічний і яскраве зображення відображається з затримкою, так як у пікселів низький відгук. Це створює додаткові труднощі для тих, хто використовує ноутбук для запуску активних 3D-ігор. Значним мінусом є і більш висока ціна екранів з матрицями IPS в порівнянні з TN.

TN-дисплей: вигідна ціна

Рідкокристалічні матриці TN (Twisted Nematic) в наші дні більш популярні, тому що володіють важливими експлуатаційними перевагами:

  • Низька ціна;
  • Швидке реагування пікселів;
  • Мала потужність споживання.

Дисплей з TN-матрицею - це обов'язковий критерій вибору ноутбука для людини, які хоче грати на ньому в сучасні комп'ютерні ігри з інтенсивною динамікою, наприклад шутери або РПГ-стратегії від першої особи. Час відгуку дисплея в даному випадку не повинно перевищувати 5 мс. TN-екрани проходять за цим критерієм, а IPS - немає. При недостатньому відгуку зображення буде фрагментованим, а за об'єктами стануть тягнутися шлейфи.

TN-матриці також рекомендовані тим користувачам, яким потрібен ноутбук зі стереоекраном. Дана технологія дозволяє створювати дисплеї з частотою оновлення зображення до 120 Гц. Ця цифра - обов'язкова умова якісної роботи стереоочков.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь