Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Хешуванняв криптовалютах: Що це, як і навіщо?

Хешування - це одна з головних складових протоколу блокчейнов та й сучасної криптографії в цілому. Ще Хешування можуть називати хеш-функцією. Однак що ж це таке насправді? Як людині уявити сутність хеш-функції наочно?

Слід почати з пояснення того, що ж означає цей процес. Хешування - це якесь перетворення блоку інформації, в результаті якого утворюється якесь відображення, яке і називається хешем (по англ: hash). У свою чергу хеш - це така унікальна рядок із символів (цифр і букв), яка може відповідати лише одного певного блоку вхідної інформації. Детально про це пише Clickchain.

Тобто виходить, що для будь-якого обсягу якоїсь інформації є свій унікальний хеш, який відбудеться з короткою символьного рядка. Причому не важливо, скільки цієї інформації: хоч один символ, хоч ціла книжка. Ну і варто відзначити, що при зміні хоч найменших даних в потоці інформації (наприклад, змінити лише одну букву в цілій книжці) змінюється і її хеш.

Але як великого потоку інформації може відповідати коротка символьний рядок, запитаєте ви? А все просто: в даному випадку хеш подібний нашому людському відбитком пальця або структурі ДНК.

Всім відомо, що відбитки пальців все унікальні і немає «двійників» з однаковими відбитками пальців. Навіть у, здавалося б, однакових близнюків відбитки пальців будуть різні. Ось і структура ДНК у кожної людини унікальна і неповторна.

Так, відбиток пальця або ДНК відповідає не за таку велику кількість інформації, але все ж це своєрідний код, який відповідає за конкретну людину. По суті, це і є людський «хеш», лише з один відмінність: з віком він не змінюється.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь