Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Вентиляційні решітки для каміна: функції і правила вибору

Камін в будинку - це великий плюс до затишку в приміщенні і особливого стилю інтер'єру. Така конструкція носить в першу чергу декоративний характер: камін не є центральним джерелом опалення, однак додаткове тепло він все ж дає. За допомогою правильно організованої вентиляції можна збільшити обігрів приміщення на 20-25%, адже нагріте повітря буде безперешкодно проникати з камери до кімнати.

Як вибрати камінну решітку?

При виборі даного виробу мають значення наступні параметри:

  1. матеріал виготовлення - для камінних решіток не підходить пластик, адже температура повітря, що виходить може бути досить високою. Досить поширеними є керамічні варіанти;
  2. розмір - чим більша сама решітка і отвори в ній, тим простіше повітрю пройти через них. Однак занадто великі конструкції можуть сприяти надто швидкій циркуляції повітря, як наслідок - повітря не буде встигати прогріватися як слід;
  3. форма. Стандартними є прямокутні та квадратні моделі, однак багатий асортимент і можливість виробництва на замовлення дозволяють власнику реалізувати найяскравіші і сміливі ідеї.

Варто зазначити, що решетки для камина повинні бути красивими - це передбачає сама декоративна функція даної конструкції. Для цього використовуються лакофарбові покриття - при покупці виробу слід звертати увагу на обов'язкову сертифікацію матеріалів і їх високу ступінь вогнетривкості.

Як монтуються решітки для каміну?

Для забезпечення правильної циркуляції повітря решітки встановлюються в кількості двох штук: вони розташовуються одна над іншою. Нижня є припливною, вона здійснює забір холодного повітря. При русі крізь канал повітряний потік встигає нагрітися і виводиться через верхню решітку, підвищуючи температуру в кімнаті.

Професійний монтаж зі знанням конструкції каміна дозволяє також розташувати вентиляцію з боків від кожуха димаря, на протилежних сторонах. Однак перший варіант монтажу забезпечить кращу тягу і циркуляцію повітря.

Переваги установки вентиляційних решіток для каміна

Дані вироби не є обов'язковими, проте велика кількість позитивних сторін їх установки показує важливість і правильність такого рішення:

  1. додаткове опалення в кімнаті;
  2. можливість монтажу як в новий, так і у камін, який вже використовувався;
  3. збільшення зовнішньої привабливості та індивідуальності конструкції за рахунок можливості виготовлення решіток хитромудрої форми і конфігурації ;
  4. відсутність перегріву камінного каналу - холодне повітря, проходячи через нього, забирає частину тепла. Це продовжує термін служби конструкції.

Для забезпечення правильної конвекції простір всередині каміна має бути герметичним - неправильна установка решіток або щілини в димоході можуть стати причиною попадання кіптяви і сажі у вентиляційні отвори. Також слід регулярно прочищати решітки - мінімум два рази на рік. Правильний догляд захистить вентиляцію від засмічення і блокування доступу повітряному потоку.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь