Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Головні принципи державних закупівель

Нова реформа державних закупівель в Україні поставила за початкову мету політику гласності. Будь-яка людина має право і можливість відстежити державний тендер і побачити, як були використані бюджетні кошти. Саме для цього була створена система ProZorro, покликана забезпечити оптимізацію державних закупівель. Робота з системою здійснюється за допомогою електронних торговельних майданчиків, які отримали необхідну акредитацію. Таким чином, користувачеві залишається тільки вибрати найбільш зручний для нього сайт держзакупівель і починати працювати.

Використання єдиної системи для проведення державних тендерів призвело до уніфікації правил для всіх організаторів і постачальників. Більш того, це спричинило й інші позитивні наслідки:

  1. Зростання здорової і чесної конкуренції.
  2. Прозорість торгів і транзакцій.
  3. Електронний документообіг.
  4. Концентрація розрізнених контрагентів в одному інформаційному просторі.
  5. Скорочення фінансових та енергетичних витрат.

До речі, якщо вас цікавить навчання з питань організації та здійснення публічних закупівель для замовників торгів, то радимо перейти за даним посиланням https://tender.lviv.ua/education вже зараз.

Для організації державної закупівлі замовник повинен завантажити свою тендерну заявку із зазначенням всіх вимог і умов, що висуваються до постачальників та їхньої продукції. Після того, як умови узгоджено, проводиться торгова процедура, правила якої регламентовані Законом України «Про державні закупівлі».

Схема застосування електронних держзакупівель не нова для великої кількості країн. Одним з найбільш вагомих досягнень розцінюється зменшення ризику змови і впливу суб'єктивних факторів на хід ведення торгів. Приведення української системи державних закупівель до загальносвітових стандартів стало пріоритетним напрямком розвитку тендерного напрямку.

Згідно з твердженнями реформаторів держзакупівель, досвід зарубіжних країн свідчить про 15-20% економії бюджетних коштів за рахунок оптимізації закупівельного процесу. Завдяки мінімізації впливу на результат торгів з боку третіх осіб популяризація електронних торгів поширилася і на комерційних організаторів. Вони оцінили такі переваги автоматизації торговельних процесів, як дублювання тендера на всіх майданчиках, які входять в систему ProZorro, ранжування учасників за запропонованою ціною, оголошення переможця, формування тексту договору.

Таким чином, перехід на електронні закупівлі - це ефективний крок у напрямку до економії державних коштів, поліпшення загального економічного ефекту і зростання довіри з боку громадськості.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь